5 tipů, jak si doma zařídit homeoffice

Ať už jste na volné noze, nebo je home office benefitem, který vám poskytuje vaše firma, potřebovat budete vhodné zázemí. Jak si zařídit vlastní kancelář?

Hlavní podmínkou je klid

Ideální je, pokud si můžete v bytě zařídit samostatnou pracovnu. Jednoduše zavřete dveře a nedolehne za vámi ruch z kuchyně nebo štěbetání potomků, kteří budou zřetelně vědět, že maminka či tatínek teď pracují.

Odborníci ujišťují, že optimálních je už přibližně pouhých 8 m2. Což se dá splnit i v projektu, kde se s pracovnou na samém počátku vyloženě nepočítalo.

Většina lidí ale tuto možnost nemá a vměstnat musí prostor pro práci do už hotového konceptu. Na pracovnu si tak vyčleňte tichý kout, kde je to jen trochu možné. Více místa bývá v obývací či jídelní části, podmínku klidu zase dobře splňuje vaše ložnice.

Psací stůl je základ

Pracovat je možné na mnoho způsobů. Za ležení v posteli s laptopem by vám ale časem vaše záda nemusela zrovna děkovat.

pracovní stůl roháč masiv

Základem je určitě psací stůl. Vhodný je hlavně kvalitní psací stůl z masivu, který využijete pro jeho dlouhou životnost a nadčasový vzhled. Ideální rozměr je 160 x 80 cm. Pokud se vám do místnosti klasický rozměr stolu nevejde, zvolte menší stolek. Na notebook může být dostačující.

Optimální výška pak činí cca 75 cm. Stůl situujte optimálně ve směru k dennímu světlu, pokud možno byste od něj měli vidět na dveře a za zády mít stěnu.

Důležitá je u pracovního stolu především ergonomie vaší činnosti. Podmínkou je tedy vhodně umístěná myš, klávesnice. To znamená, že klávesnice leží 8 cm až 10 cm od kraje stolu či desky. Myš se nachází ve stejné výši, vpravo nebo vlevo od ní, a to co nejblíže. Lokty by se měly volně opírat o pracovní desku v pravém úhlu. Monitor je situován ve výši očí.

Kvalitní židle má význam

S ergonomií souvisí také vaše sezení. V optimálním případě raději zapomeňte na designová křesílka, která dobře vypadají hlavně na fotografiích, ale pro dlouhodobé sezení příliš adekvátní nejsou.

Vaše židle by měla umět především nabídnou výškové nastavení. Svůj význam má i houpací mechanismus. Tento kus nábytku by měl by také být vybaven polohovatelnou opěrku zad (nejlépe z prodyšné textilie) a ideálně i područkami, případně opěrkou hlavy.

Sedět na ní budete tak, že lýtko se nesmí dotýkat sedací plochy. Židle by také měla být dostatečně měkká a opatřená kolečky. U nich má smysl si pohlídat především to, pro jaký typ povrchu jsou určena.

V případě, že budete na židli trávit dokonce více než 8 hodin denně, investujte do kvalitní ergonomické nebo speciální zdravotní židle.

Dostatek úložných prostor pomůže udržet pořádek

Minimalistické pracovny vypadají velmi fotogenicky, reálný pracovní prostor ale mnohdy vyžaduje celou řadu doplňků a pomůcek a udržet tu pořádek a přehled není snadné.

Ve vaší pracovně byste tak měli mít i dostatek poliček a zásuvek, kam vše uklidíte. Myslete na to, že v kanceláři se neobejdete bez propriet, jako je tiskárna, skartovačka, sešívačka či psací potřeby. Nezapomeňte ani na pořadače, archivační boxy a desky, které vám pomohou udržet pořádek v dokumentech, jako jsou faktury či jiné listiny.

Zásuvkami může být opatřen přímo pracovní stůl. Pokud se ale do omezených podmínek rozhodnete pro subtilnější stolek, můžete ho doplnit praktičtějším kontejnerem na kolečkách.

Pracovna může být i stylová

Určitá strohost v pracovním prostředí nevadí. Zpříjemnit si ale samozřejmě čas, který trávíte povinnostmi, můžete. I v domácí pracovně tak mají svoje místo doplňky, jejichž smysl je ryze designový.

masivní pracovní stůl

Jak na to? Nad pracovní stůl si můžete pověsit zajímavý obraz a na stůl položit vázu s květinou. Položit nebo rozvěsit můžete rodinnou fotografii, případně i snímek domácího mazlíčka.

Doplňky by měly stylově ladit s ostatním vybavením místnosti. Ti kreativnější z vás se navíc nemusejí spoléhat jen na sortiment dostupný v obchodech, ale mohou si potřebné drobnosti také vyrobit nebo alespoň dotvořit podle svého vkusu. Doplňky by neměly být příliš výrazné, aby nerušily při soustředění.

 

Zpět do obchodu