Dřevěné police se uplatní skoro všude

Dřevo je materiál, který dodává pocit útulnosti a hřejivosti. Jak zakomponovat do interiéru police z masivu?

Poličky jsou praktický doplněk do interiéru

Poličky představují ideální doplněk interiéru. Hodí se do kuchyně i obývacího pokoje, využít je můžete v celém domě. Zejména v malých bytech pomohou elegantně řešit problém s nedostatkem prostoru.

Umístit se dají i atypicky, například nad pohovku nebo nad pracovní stůl. Při opravdové nouzi o dostatek místa můžete sáhnout i po polici rohové. Pověsit se dá dokonce nad dveře.

A pozor, polička je prostor úložný, nikoli odkládací. Berte ohled na to, že na otevřenou plochu se bude vytrvale prášit. Poměrně nemilosrdně vás tak každá police upozorní, že na ní skladujete nepotřebné předměty, na které jste už dlouho nesáhli.

masivní police

Zajímavě řešené modely mohou samy o sobě plnit funkci dekoračního solitéru. Doplnit je tak můžete i designovými předměty, které na ně umístíte.

Slaďte podtón i barevnou škálu

Obecně byste se zakomponováním police z masivu neměli mít přílišný problém. Dřevo se hodí do klasických i moderních interiérů.

Nejlépe většinou vypadá, pokud se držíte jediné dřevěné struktury. Znamená to prakticky pořídit si veškerý nábytek včetně polic ze stejné kolekce. Dominantním prvkem je doma většinou kuchyňská linka nebo podlaha, výběr nábytku, potažmo doplňků, jako je právě police, se tak odvíjí právě od těchto hlavních součástí.

Respektovat byste přinejmenším měli stejnou barevnou škálu. Ke klasickému kouřovému dubu se tak hodí javor a ořech nebo wenge. Dub poznáte podle charakteristické výrazné struktury s výraznými suky a letokruhy a světle hnědé barvy. Zmíněné druhy dřevin se pak na barevné škále pohybují od nejsvětlejšího k nejtmavšímu.

Ve vzájemné harmonii by pak v rámci tohoto ladění jednoznačně měl být i barevný podtón. Některé druhy dřev jako by v sobě měly spíše oranžový nádech, zatímco jiné vyhlížejí spíše našedle. Teplý podtón je specifický například pro buk. Studeně působí naopak například bříza.

Barvy umí s prostorem doslova kouzlit

Určování podtónu je pro některé lidi s nižší vnímavostí vůči barvám a přirozeně „nevycvičeným“ okem o něco náročnější. Pokud si nejste jisti a chcete na to jít odborněji, stačí si pořídit barevné kartičky, které vám nabídnou třeba tam, kde míchají barvy nebo vzorníky RAL či NCS. Jednoduchým přikládáním se vám podaří shodný podtón najít.

Nechat nesourodost vyhlížet jakožto záměr je vždy o něco složitější než vytvořit harmonický prostor, který působí na pohled sladěně a je tím pro naše vnímání příjemný. Různé kousky dřeva ovšem sladit lze, aniž by vznikl nesourodý chaos. Použijte jako jednotící mozaikovou podlahu.

linduska

Zmíněná dubová police také patří mezi prvky ze světlé barevné škály. I to ovlivní celkové řešení prostoru. Právě světlé odstíny opticky celou místnost dokáží odlehčit, přinesou do ní vzdušnost a světlo. Vyvolávají tím efekt optického zvětšení, zatímco u tmavých barev je tomu naopak.

Dřevo musí zapadat do celkového konceptu

Nezáleží však jen na samotné barevnosti a struktuře dřeva. Dřevěná police z masivu by měla zapadat do celkového stylového pojetí interiéru.

Většinou se v případě dřeva dočtete, jak působí hřejivě a útulně. Výše uvedené tvrzení ohledně moderních interiérů však pro dřevo platí. Rozhodně se nehodí jen na chaty a chalupy nebo do vintage interiéru, který se inspiruje estetikou bydlení našich babiček.

Moderně a minimalisticky umí dřevo vyhlížet v tzv. industriálním stylu. Ten těží především z jeho kombinování s dalšími materiály, jako je beton, cihla, ale i kov. Právě ten je pro masiv ideálním „parťákem“. Zkombinovat se tyto dva materiály dají i na jednom kusu nábytku.

Industriální styl bývá doporučován v první řadě do rozlehlých prostor s velkými okny. Vzhledem k tomu, že jedním z jeho charakteristických rysů je beton, je však tento styl doslova předurčen i do paneláku, kam si můžete pořídit i industriální polici z masivu.

A problém s nedostatkem místa tak nakonec možná elegantně vyřešíte nejen s ní, ale rovnou i tím, že se některých věcí budete ochotni definitivně vzdát, aby vás v prostoru nerušily.

Zpět do obchodu