Dubové dřevo a jeho přednosti

Dub je stromem, který roste velmi pomalu a dlouho. Nejstaršímu dubu u nás je dokonce více než 1000 let. Toužíte-li po tom, aby dlouho žil i váš nábytek, pořiďte si takový, který bude vyroben z dubového dřeva.

Pokud se budete o takovýto nábytek s láskou starat, vydrží vám opravdu dlouho. Výhody dubového dřeva vám představíme v následujícím článku.

Dubové dřevo

Dubové dřevo patří mezi dřevo tvrdé. To znamená, že se jedná o dřevo odolné, které bude i po mnoha letech stále vypadat krásně. Vyznačuje se však nejen pevností (hustota dubového dřeva je přibližně 0,75 g/cm3), ale i krásnou strukturou.

dub2

Dubové dřevo má příjemnou kresbu. Dobře viditelné jsou pravidelné kruhy. Dřevo má hrubozrnná vlákna, mezi která prostupují tmavé linie čar. Cévy dřeva jsou krásně výrazné a viditelné pouhým okem. Dubové dřevo samozřejmě může obsahovat i suky.

Dub má stejnoměrně hnědě zbarvené jádro a poměrně úzkou běl, která je světlehnědá. Výhodou dubového dřeva je, že se dobře se lepí i moří a je dobře dostupné. Duby rostou u nás. Dubové dřevo je tak levnější než jiné tvrdé dřevo ze stejné kategorie (například mahagon či eben).

Využití dubového dřeva

Dubové dřevo obsahuje velké množství tříslovin. Díky tomu je jedním z nejodolnějších domácích dřev. Dobře snáší vlhko, což ostatně věděli už naši předkové, když z tohoto dřeva vyráběli například mlýnská kola.

Dubové dřevo bylo s oblibou využíváno při konstrukcích vodních staveb. Dříve se z dubového dřeva vyráběly sudy, mlýnská kola, hamry, ale i lávky. Rovněž se jednalo o oblíbené dřevo na výrobu nábytku.

Nábytek se z dubového dřeva vyrábí i v současné době. Koupit si můžete dubové postele, stoly, konferenční stolky, židle, skříně a skříňky. Z dubu ale můžete mít i celé schodiště, podlahu nebo dveře.

televizní stolek masiv

V nábytkářství se dubové dřevo používá také na výrobu dýhy. Pokud se pro pořízení dubového nábytku rozhodnete, vždy se bude jednat o originální kousek.

Zajímavostí je, že a Anglii bylo podle dubu pojmenováno celé století – age of oak (Jedná se o dobu mezi lety 1500–1600.).

Péče o nábytek z dubového dřeva

Chcete-li, aby vám dubový nábytek vydržel dlouhé roky, zajistěte mu ideální podmínky. Nevystavujte ho přílišným změnám teplot, pokud je v místnosti s dubovým nábytkem příliš vlhko, pravidelně větrejte. Ideální vlhkost je mezi 50-60 %.

Pamatujte, že dubové dřevo je sice pevné a odolné, ale nevydrží úplně vše. Snažte se o to, aby nábytek nebyl v kontaktu s ostrými předměty. V případě jídelního stolu můžete například používat prostírání.

Dubový nábytek čistěte suchým nebo vlhkým hadříkem. Nepoužívejte žádné prostředky, které nejsou k čistění dřeva určené. Veškeré nečistoty z povrchu dřeva ihned odstraňujte. Pokud na dubový stůl něco vylijete, ihned vodu utřete.

Zpět do obchodu