Industriální styl bydlení, jak na něj?

Industriální styl bydlení představuje unikátní způsob, jak zařídit svůj domov. Jak vlastně vznikl a čím je specifický?

Co je industriální styl

Jako industriální označujeme velice osobitý styl, který pro inspiraci využívá architekturu konce 19. století a první poloviny století následujícího. Krásu nachází ve stroze působící estetice továren, průmyslových hal a dalších průmyslových objektů pocházejících z etapy industrializace.

Tento styl se rozvíjel především v New Yorku a Londýně v 60. a 70. letech minulého století. Nedostatek vhodného bydlení trápil v té době hlavně umělce. Krajně nejisté živobytí tvořené nárazovými zakázkami pro ně znamenalo, že tehdy drahé nájmy byly nedostupné a bylo potřeba najít jiné řešení.

To poskytly opuštěné továrny, kde se dalo žít i tvořit. Industriální styl rychle nabyl na popularitě a řada lidí jej začala uplatňovat i cíleně.

Charakteristická je pro něj v první řadě určitá vyhraněnost. Působit může stroze až neútulně, což řadu lidí odradí na první pohled. Při bližším seznámení se je však industriální styl nadmíru působivý.

industrialni-styl

Stejně tak může vyhlížet omšelým dojmem, nicméně lze i říci, že celý prostor má určitou duši, neboť je cílem zachovat ho v původním stavu. Kouzlo mu velmi často dodává i zařízení takzvaně z druhé ruky. Zdánlivě nedokonalé prvky jsou ve skutečnosti jednoduše originální 

Typické jsou pro něj „přiznané“ původní materiály. Týká se to zejména odhaleného betonu nebo neopracovaných cihel. Ty doplňuje kov nebo dřevo. Lze tak říci, že industriální styl se odkazuje i na jakousi trvalou hodnotu a preferuje materiály s dlouhou životností.

Tento styl je výsadou velkých a otevřených prostor, kde krásně vyniká a velmi často se s ním setkáme v komerční sféře (restaurace, kanceláře).

Jak vypadá industriální bydlení

Stále častěji proniká i do běžných bytů. Působivý totiž může být i v malém měřítku panelákového bytu, který je ostatně dostatkem betonu typický. V takovém případě je vhodné vsadit na prosvětlený otevřený prostor v neutrálních barvách (černá, šedá, hnědá).

Typicky zůstávají například odhalené trubky a elektroinstalace, uplatňuje se dlažba nebo betonové podlahy. Okna se ponechávají bez záclon.

industrialni-bydleni

Vlastní je tomuto pojetí bydlení to, co bychom nejlépe mohli charakterizovat jako účelný minimalismus. V prostoru zůstává jen minimum nábytku a dekorací. Své místo tu mají skutečně jen důležité solitérní kusy.

U industriálního nábytku vsaďte dále především na již zmíněnou poctivost v podobě materiálů, jako je kov a přírodní dřevo. Industriální jídelní stůl vám vydrží v tomto pojetí generace.

Neznamená to však, že by se tento styl musel nutně zříkat barev a doplňků. Neutrální barvy naopak tvoří ideální protipól, na kterém skvěle vyniknou intenzivní odstíny, jako je žlutá, vínově červená nebo petrolejově zelená.

Dotek luxusu zajistí kožená sedačka, na kterou můžete pro výraznější komfort, a to včetně toho „pocitového“, přidat například i vlněný pléd. S množstvím těchto doplňků to nepřežeňte, industriální styl dokáže jako ozdobu interiéru vnímat spíše kovové svítidlo než dekorativní vázu.

Zpět do obchodu