Jak odstranit z dřevěného nábytku škrábance

Péče o dřevěný nábytek je mnohdy náročný až nadlidský úkol, a občasnému vzniku škrábanců na povrchu se tak často nevyhnete. Jak tedy situaci nejlépe řešit, a jakými způsoby údržby a péče lze vzniku škrábanců mnohdy předejít?

Nábytek z masivu je v řadě domácnosti chloubou celkového designu, a není výjimkou, že se dekorace či celkové rozložení konkrétních místností od těchto dřevěných prvků přímo odvíjí.

O to více pak zabolí, když se nábytku ze dřeva stane nějaká nechtěná újma, kterou musíte rychle a pohotově vyřešit ideálně tak, aby byl koncept vaší domácnosti bez poskvrnky zachován. Jak na to?

čištění stolu

Základní údržba – postačí vlhký hadřík a vhodný přípravek

Dřevěné povrchy mohou na první pohled působit velmi náchylně na nejrůznější druhy poškození. To však nemusí platit vždy – při výběru nábytku z kvalitního masivu z naší nabídky je již povrch ošetřen tvrdým voskovým olejem, který se postará o vyšší odolnost.

O tento povrch je pak vhodné pečovat speciálními čistícími prostředky, kterými dřevěný nábytek jednoduše přetřete a máte na delší dobu vystaráno.

V rámci každodenní údržby vám postačí vlhký hadřík nebo ubrousek, kterým povrch masivního nábytku jednoduše přetřete, čímž jej zbavíte drobných nečistot, které by při dlouhodobém působení mohly způsobit pořádnou neplechu.

Možnosti opravy škrábanců se odvíjí od rozsahu škody

Ne všem škodám lze bohužel předejít, a s postupem času pravděpodobně zjistíte, že i přes veškerou snahu a péči k větším či menším oděrkám a škrábancům nakonec došlo. Panika však v tomto směru není na místě.

V prvé řadě je třeba odhadnout rozsah škrábance. U drobných oděrek či vrypů vám budou schopnými pomocníky voskové tyčinky, které zapraví většinu drobných škrábanců tak, že s odstupem času ani nepoznáte, že k nim, kdy došlo. Tyto tyčinky jsou k dostání v různých odstínech v závislosti na podkladovém materiálu, takže krycí efekt je volbou vhodné barvy skutečně zaručen.

oprava škrábanců na stole

Pokud je vryp hlubší či rozsáhlejší, je na místě sáhnout po speciálním druhu pasty, která poškozené místo vyplní, a navíc jej vytvrdí tak, že si materiál zachová svou původní odolnost. Není přitom třeba řešit žádný podkladový nátěr či dřevo následně přebrušovat – aplikaci tak zvládne i kutil začátečník.

Co ale dělat v případě, že jsou škrábance skutečně výrazné a rozkládají se na větší ploše? I pro tyto nepříjemné situace se nabízí řešení, a to v podobě nového nátěru voskovým olejem.

Mnohdy totiž tato vosková vrstva dokáže doslova zázraky, a vizuálně tak dokáže zakrýt i rozsáhlé vrypy, u kterých jste již uvažovali nad novou kuchyňskou deskou či jídelním stolem. Budete překvapeni, jakého opravného efektu s nátěrem voskem dosáhnete.

Pokud si na opravu netroufáte, jsme tady pro vás

U masivního nábytku je často těžké najít k samotnému „servisnímu zásahu“ vůbec odvahu. I v tomto ohledu vás však můžeme uklidnit. Jestli nabudete dojmu, že oprava dřevěného povrchu je zkrátka nad vaše síly, a bojíte se, že vlastním přičiněním naděláte více škody než užitku, nebojte se s radou či pomocí obrátit přímo na nás.

Rádi vám poskytneme konzultační radu či přímo praktickou pomoc, aby váš masivní nábytek vypadal stále jako nový.

Zpět do obchodu