Je lepší kuchyňský kout nebo klasická kuchyně?

Hledáte-li podnájem nebo byt či dům ke koupi, nebývá propojení kuchyně s obývákem často prioritní vlastností, na kterou se zaměříte (zvláště při koupi nemovitosti, kde je často možné si dispozice přizpůsobit vlastním potřebám), z praktického hlediska byste však tento aspekt měli zvažovat, jelikož s sebou obě varianty nesou specifické výhody a nevýhody, které se vztahují k různému využití.

Obecně tedy nelze říci, která z těchto variant je lepší, vždy záleží na tom, jak intenzivně kuchyň hodláte využívat, na jejím vybavení a také na celkové velikosti místnosti. Co při rozhodování zvažovat?

Rozdíl mezi samostatnou kuchyní a kuchyňským koutem

Primárním specifikem kuchyňského koutu je jeho propojení s další místností, kterou je obvykle obývací pokoj, může se ovšem jednat také například o jídelnu a při menší podlahové ploše bytu či u garsonky také s hlavní místností, v níž je kombinována ložnice s obývacím pokojem.

Kuchyňský kout nemusí být situován do koutu, jedná se v podstatě o přidání zázemí pro vaření do místnosti, která má odlišné funkční využití, a to zpravidla v otevřené formě, tedy bez oddělení stěnou.

Velká kuchyň nebo místnost s kuchyňským koutem

V některých nabídkách realitních kanceláří je často pojem kuchyňského koutu zaměňován s velkou kuchyní, jelikož lze tímto způsobem pomyslně rozšířit dispozici bytu.

Toto členění vychází z normativní definice samostatné kuchyně, která má maximální podlahovou plochu 12 m2. Pokud se ovšem nejedná o opravdu velkou místnost, standardně se do takové místnosti s kuchyňským koutem vejde navíc větší jídelní stůl.

Zvláště pokud zvažujete masivní kuchyňský stůl včetně kuchyně z masivu je dostatečný prostor kolem něj nezbytností. Dá vyniknout jeho vzhledu a při stolování se nemusíte mačkat.

stůl jestřáb

Specifika samostatné kuchyně a kuchyňského koutu

V běžném funkčním využití lze typické znaky samostatné kuchyně a kuchyňského koutu specifikovat podle toho, jaké činnosti je možné v nich provádět. Samostatná kuchyň je pak charakterizována:

  • zcela odděleným prostorem
  • využitím pouze k aktivitám spojeným s vařením nebo konzumací jídla (zpravidla je vybavená pouze menším jídelním stolkem a např. dřevěnou lavicí)
  • vybavení je běžně umístěno pouze ke stěnám
  • propojením s úložnými prostory nebo jiným zázemím
  • lokalizace místnosti bývá do orientace s menším přístupem přirozeného světla

Kuchyňský kout má narozdíl od samostatné kuchyně:

  • otevřený (neoddělený) charakter a přímé propojení s další místností
  • obvykle bývá vybaven také ostrůvkem, zařízení není pouze po obvodu
  • celá místnost má zpravidla více přirozeného světla
  • místnost nemusí mít přímý přístup k úložným prostorám
  • můžete si dopřát pořádný jídelní stůl i pro více osob

Uvedené rozdíly jsou samozřejmě typické a vždy se může stát, že řešení samostatné kuchyně nebo kuchyňského koutu nese typický znak svého protějšku, proto je důležité zaměřovat především na výhody a nevýhody konkrétního řešení.

Výhody a nevýhody samostatné kuchyně a kuchyňského koutu

Obě varianty řešení kuchyně jsou svým způsobem praktické a jejich výhody i nevýhody navazují především na intenzitu využívání a vlastnosti obyvatel domácnosti. Pro koho se tedy který typ více hodí?

Výhody samostatné kuchyně

Samostatné kuchyně byly typické především pro starší zástavbu, obvykle se kombinovaly maximálně s jídelnou, ale ani v takovém případě nebyly zcela otevřené. Důvodem byly především pachy z kuchyně a také vlhkost či vyšší teplota, které mohly mít negativní vliv na vybavení jiných místností.

Tyto problémy lze vyřešit optimální digestoří, pokud však kuchyň chcete využívat jako jednu z provozních místností, tedy takovou, kde budete mít vedle nástrojů a pomůcek či surovin na vaření také prostředky na úklid apod., je výhodnější si do domácnosti pořídit kuchyň samostatnou, zvláště pokud disponujete větším obývacím pokojem s jídelním stole nebo samostatnou jídelnou.

V takovém případě pak nebude vadit, že ve dřezu necháte špinavé nádobí o něco déle. Samostatná kuchyň je tak určená pro osoby, které často přijímají hosty a mají pro ně vytvořeno dostatečné zázemí.

stůl pilich

Výhody kuchyňského koutu

Vybudování kuchyňského koutu je rozhodně výhodnější pro rodiny s dětmi. Zejména u menších dětí oceníte, že je můžete mít stále na očích v jedné místnosti i pokud se věnujete vaření nebo jiným činnostem v kuchyni.

Při dostatečně výkonné digestoři navíc kuchyně nabízí dodatečný zdroj tepla v zimních měsících, kdy v obývacím pokoji strávíte více času. Do obývacího pokoje s kuchyňským koutem se vám navíc vejde větší jídelní stůl (kterým můžete případně nahradit ostrůvek), což usnadní pohodlné stolování i servírování pokrmů.

Jídelní stoly Majstrštych v kuchyni či koutě

Ať již se rozhodnete pro kuchyňský kout nebo plnohodnotnou kuchyň, poctivé jídelní stoly z masivního dřeva tam skvěle zapadnou. Díky jejich designu a možnosti různých barevných odstínů ošetřeného dřeva je můžete sladit s vaší kuchyňskou linkou, a to včetně dřevěné lavice, pokud se pro ni rozhodnete.

V případně otevřeného řešení u kuchyňských koutů pak kromě jídelního stolu můžete sladit i konferenční stolek vše v moderním industriálním stylu.

Zpět do obchodu