Kde všude se uplatní odkládací stolky z masivu

Odkládací stolek představuje skvělého pomocníka do každé domácnosti. V čem konkrétně vám usnadní život a jak si vybrat ten nejlepší?

K čemu je odkládací stolek a v čem se liší od konferenčního

Odkládací stolek slouží jako doplněk do vašeho interiéru. Bude mu to „slušet“ nejspíše vedle pohovky nebo křesla. Jde tak hlavně o doplněk stolku konferenčního. Položit si na něj můžete například kávu nebo rozečtenou knihu.

Z tohoto důvodu by měl mít odkládací stolek vhodnou velikost. Svou výškou by měl optimálně odpovídat výšce opěradla. Případně může být o kousek nižší. U sedacích souprav nebo křesel bez něj si samozřejmě analogicky představíme stejný rozměr. Proto je na místě stolek nakupovat až k pohovce.

odkládací stolek zvonohlík

Pozor, s konferenčním stolkem si ale ten odkládací nepleťte. Jde o dva odlišné kusy nábytku, které ale plní obdobnou funkci. Rozdíl tkví hlavně ve velikosti. Odkládací stolek je mnohem subtilnější.

Pokud vám tak dispozice vašeho obývacího pokoje vyloženě nepřejí velkoryse pojatému nábytku, můžete konferenční stolek tím odkládacím i zcela nahradit. Pakliže bude navíc opatřen praktickou policí či zásuvkou, pomůže vám se i elegantně vypořádat s nedostatkem místa na další drobnosti.

Jak designově zkombinovat odkládací stolky

Hodí se i jako samostatně funkční kus nábytku, na který můžete postavit květinu nebo jinou dekoraci. V některých případech jsou ostatně stolky samy o sobě vizuálně natolik zajímavě pojaté, že splní estetickou funkci i bez dalších doplňků. Uplatnění proto kromě obývacího pokoje najdou také v ložnici či v předsíni.

V současné době jsou trendem hlavně geometrické tvary, hexagony a další mnohoúhelníky. Zvolit si ale můžete i tradiční odkládací stolek v kulatém provedení. Důležité totiž je, aby svým pojetím harmonizoval s ostatním zařízením. Neznamená to ale, že musí být vždy striktně shodný, nebojte se na něj naopak upoutat pozornost a odlišit ho od dalšího nábytku.

Zajímavé řešení reprezentují také sady odkládacích stolků. Ty si po místnosti rozmístíte dle potřeby a přizpůsobíte je svým aktuálním potřebám. Prakticky z nich můžete vytvořit modulární konferenční stolek.

konferenční stolek modulární

Podle čeho vybírat odkládací stolek

Zejména pokud ho budete aktivně používat a pokládat na něj například horké nápoje, dbejte pečlivě na jeho výběr. Je totiž zásadně důležité, aby měl odkládací stolek dostatečně stabilní konstrukci. Nikdo samozřejmě nestojí o to, aby mu káva nebo čaj skončily v klíně.

Zaměřte se ideálně na takové modely, které mají základnu širší než samotnou desku. Z designových důvodů se některé vyrábějí produkty se základnou velmi úzkou, ty ale nejsou dostatečně stabilní, tudíž ani bezpečné.

Ze stejného důvodu je zapotřebí si prověřit materiálové zpracování námi vybraného modelu. Byť se výrobci uchylují k mnohým alternativám jako sklo a kov, stále zůstávají ve značné oblibě odkládací stolky z masivu, tedy z přírodního dřeva.

Tento materiál je zcela unikátní pro své vlastnosti: Vyznačuje se extrémně dlouhou životností a vysokými estetickými kvalitami. Dřevo takzvaně „stárne do krásy“ a získává nádhernou patinu. Navíc nezaměnitelně voní.

Zpět do obchodu