Nejlepší umístění pracovního stolu v interiéru

Pracovní stůl by měl být nejen adekvátně vybrán, ale také vhodně umístěn. Jaké jsou různé náhledy na tuto problematiku?

Jak zajistit umístění pracovního stolu v souladu s feng-šuej

Čínské učení feng-šuej, také feng shui, je prastarou tradicí, která si především klade za cíl zajistit harmonické prostředí. Soustředí se především na nerušené plynutí energie čchi. To nám zajistí rovnováhu v pracovním i životním prostředí.

Feng-šuej se tak zaobírá i tím, jak mají vypadat naše domovy. A potažmo také pracovny, ať už bude zařízena přímo doma nebo v kanceláři. Díky tomu se máme šanci stát mnohem produktivnějšími.

V první řadě bychom tak měli pracovní místo umístit co nejdál od ložnice a ideálně jej oddělit i od obývacího prostoru.

Základní pravidlo říká, že stůl by měl být situován tak, abychom měli přehled o dění v místnosti. Důležité je především vidět na dveře. Stůl tak optimálně má stát zády ke zdi, nikdy bychom se ale na stěnu neměli dívat.

pracovní stůl z masivu

Pokud to není možné, je dobré přirozenou bariéru vytvořit například pomocí paravánu. Kvůli proudění energií by neměl stůl být umístěn v jedné linii mezi dvěma okny, dveřmi, nebo mezi oknem a dveřmi.

Co říká o umístění pracovního stolu ergonomie

Některé zásady feng-šuej lze jednoznačně vztáhnout i na obecnou praxi. Platí, že v ložnici bychom měli mít klid. Pracovnu bychom sem tedy v ideálním případě umístit skutečně neměli. Stres spojený s povinnostmi nám ke klidnému usínání nijak nepomůže.

Jakmile najdete prostor pro vytvoření ideálně samostatného pracovního prostoru, je načase řešit i jeho ergonomii. Základ tvoří správně navržená výška stolu, respektive výška desky. Ta se odvíjí od tělesných proporcí.

Obecně se pro muže průměrného tělesného vzrůstu doporučuje 70 cm nad podlahou, pro ženy by to pak mělo být o něco méně, tedy 65 cm.

Za minimální přijatelný rozměr pracovní desky je považováno 120 cm šířky a 60 cm hloubky. Optimum je pak šířka 160 cm a hloubka 80 cm.

Dbát bychom měli zejména na to, abychom při práci dále měli dostatek světla, a to nejlépe toho přirozeného. Pravák potřebuje světlo zleva, levák naopak. Tradiční situování pracovního stolu k oknu tak být vhodné v principu může, podstatná je ale celková orientace místnosti.

Umístit ho tak nakonec můžete i kolmo nebo zády k oknu. Limitovat vás ale může používání počítače, kdy se na obrazovce objeví nepříjemné odrazy. Pak stůl stát zády k oknu nesmí. Pracovat bychom takto nemohli.

Nezapomínejte na děti

Ačkoli pracovny jsou výsadou dospělých, neměli bychom zapomínat na to, že i školáci potřebují místo, kde se mohou nerušeně věnovat úkolům. Množství studijních povinností bude s věkem dítěte narůstat, právě pracovní stůl je tak určitě základem účelně zařízeného dětského pokoje.

pracovni-stul-rohac

Pro zařízení pokojíčku platí v podstatě obdobné zásady, které byly nastíněny výše. Psací stůl by tak měl být situován u okna, protože i dítě potřebuje přirozené denní světlo. Většinou se tak upřednostňuje řešení stolu přímo pod oknem.

I pravorukému dítěti má světlo dopadat zleva, zatímco u leváků se uplatňuje opačná logika. Jednoznačně má také smysl dětský pracovní prostor doplnit lampičkou pro večerní psaní úkolů.

Podobně nepříjemné jako pro dospělého též může pro dítě být, má-li svůj pracovní stůl otočen tak, že sedí zády ke dveřím. Pokud možno se tak takové orientaci vyhněte.

Dětské pracovní stoly se vyrábějí o rozměru 120 až 200 cm na délku ve standardní šířce 60 až 80 cm. Je vhodné v tomto směru počítat právě se zvyšujícími se nároky dítěte. Ani ono se s největší pravděpodobností nevyhne používání počítače. Dětský pracovní stůl Vám můžeme vyrobit na míru.

Limitováni ale pochopitelně budete prostorem v pokoji jako takovém. A pozor, také přítomností sourozence, byť zatím pouze výhledovou. Každé dítě by totiž jednoznačně mělo mít svůj vlastní stůl.

Zpět do obchodu