Nepřátelé dřevěného nábytku a jak na ně

Dřevo je překrásný materiál, který je díky své přirozenosti ideální pro výrobu nábytku. Ohrožovat jeho půvab ale může celá řada vlivů. Které to jsou? A jak s nimi účinně bojovat?

Vyblednutí nebo ztmavnutí vlivem slunečního záření

Změna barvy dřeva je obvykle přirozená a není možné jí bránit. Povětšinou to ani navíc není nutné, neboť se jedná o žádoucí efekt zvyšující estetické kvality nábytku.

Pakliže vezmeme v úvahu změnu skutečně nežádoucí, způsobuje je UV záření. Nábytek dokážete chránit tím, že jej umístíte mimo dosah přímého slunečního záření, případně do tmavších koutů v domě. Můžete i přidat žaluzie či závěsy, kterými dopad světla zmírníte.

poškození povrchu stolu sluncem

Nadměrné vysušení nebo nabobtnání vlivem vlhkosti

Zejména u dřevěných stolů a židlí je poškození vlivem vlhkosti poměrně časté, neboť musíme počítat s tím, že v kuchyni rozlijeme například polévku.

Pokud už se vám stane podobná nehoda, důležité je hlavně zasáhnout rychle a rozlitou tekutinu otřít. Pod sklenice s pitím je vhodné používat podtácky, u našeho nábytku to však není nutné.

Povrch námi vyráběného masivního nábytku je ošetřen tvrdým voskovým olejem OSMO, který zaručuje vysokou odolnost i před tekutinami. Pro očištění nábytku pak postačí lehce navlhčený hadřík.

Samostatnou kapitolu představuje vlhkost vzdušná, kterou může ovlivnit počasí. I ta způsobuje nežádoucí vlhkost v nábytku. Tu doslova milují plísně. Naopak přesušení vede k popraskání.

Zabránit tomuto stavu lze vhodným umístěním nábytku v prostoru s dobrou cirkulací vzduchu a bez velkých teplotních a vlhkostních výkyvů.

Vhodné je i pořízení nábytku z přirozeně odolnějších druhů dřeva, jako je například dub, z kterého vyrábíme i náš nábytek.

Působení chemikálií

I v běžné domácnosti se mohou vyskytovat chemikálie, které mají na dřevěný nábytek značně negativní dopad. Především k nim patří odlakovače, parfémy, dále také výrobky obsahující amoniak nebo univerzální čističe.

nevhodné chemické prostředky na povrch stolu

Některé z nich mohou vyvolat vyblednutí nebo zanechat na nábytku trvalé stopy. K běžnému čištění proto určitě nesmíme používat přípravky s acetonem nebo benzín. Vyhněte se i běžným prostředkům na nádobí.

Zápach u staršího nábytku

Přestože dřevo coby přírodní surovina vyniká nezaměnitelnou vůní, zejména u staršího dřevěného nábytku nás naopak může potrápit nežádoucí zápach. Viníkem není samotný materiál, ale předměty, které byly například v dřevěné skříni delší dobu uložené.

Chcete-li tyto nežádoucí stopy odstranit, nejprve zlikvidujte původce. Veškeré věci bude potřeba vyklidit a přihrádky, poličky či zásuvky otřít. Do nábytku můžete umístit aktivní uhlí nebo malé množství jedlé sody, které pomůže odér pohltit.

Zpět do obchodu