Oslavte tradiční Vánoce s masivním nábytkem

Že pravé dřevo se u vás doma ocitne nejvýše v době, kdy si pořizujete vánoční stromeček? Máme pro vás nejen vánoční inspiraci na masivní nábytek.

Na Vánoce v novém s masivním nábytkem

Váš nábytek už by si zasloužil výměnu, případně si zkrátka toužíte udělat radost? Nadcházející svátky jsou k tomu ideální.

S dárky pravidelně myslíte na své bližní, což je samozřejmě v pořádku, ale na prvním místě bychom měli mít jednoznačně sebe. Pokud jsme adekvátně spokojení, můžeme teprve být připraveni pro naše nejbližší. A neexistuje spolehlivější cesta k vnitřní vyrovnanosti a klidu, než je právě útulný domov.

Představu o útulnosti má samozřejmě každý mírně odlišnou. Člověka však už odnepaměti provází právě masiv.

masivní jídelní stůl

Masivní nábytek býval doslova jedinečnou ozdobou. Kromě funkčnosti byl totiž také vysoce dekorativní, zdoben byl propracovanými reliéfy, řezbou či dýhováním. Luxusnější kousky se dokonce dekorovaly slonovinou či perletí nebo sklem či vitráží.

Nábytek jako šperk i symbol

Člověk se naučil využívat dřevo jehličnatých i listnatých stromů. Rodiny tak ve svých domácnostech mívaly komody, skříně i stoly, které by dnes měly punc vysoce exkluzivního zboží. Malované dubové skříně a truhlice dokonce hrdě nesly sociální status svého majitele.

A nejen to, hlavním důvodem, proč se masiv začal používat v tak výrazné míře, je hlavně jeho pevnost a odolnost. V 16. století například bylo vysloveně očekáváno, že svůj nábytek jednou předáte potomkům a vnoučatům. Nábytek se zkrátka dědil z generace na generaci.

Ostatně pokud se půjdete podívat do interiérů mnoha českých hradů a zámků, vnitřní vybavení slavné historické pamětihodnosti bude zpravidla tvořit právě dřevěný nábytek.

zámek hluboká interiér

Například na zámku v Hluboké nad Vltavou je dodnes v hostinských pokojích patrný zásah ženské ruky kněžny Eleonory, která zde sjednotila nábytek, nechala restaurovat obrazy a vyrobit vhodné doplňky. Vybavení jednotlivých místností mělo působit útulně, ale zároveň reprezentativně a odpovídat postavení hostů, kterým byly určeny.

Masiv i pro váš domov

O movitých vrstvách byla řeč dosud cíleně. Ty chudší si totiž dlouho žádný nábytek dovolit jednoduše nemohly. Teprve během 19. století odstartovala průmyslová revoluce technologický pokrok, který mimo jiné zlevnil i výrobu nábytku a zpřístupnil ho tím i nižším společenským vrstvám. To definitivně stvrdila rostoucí životní úroveň 20. století.

Staletí plynou, jedinečné vlastnosti masivního nábytku však přetrvávají. Unikátní vzhled daný výraznou texturou i dlouhou životnost výrobci podtrhují i dnes.

V čase ustoupilo dekorativní pojetí, na řadu spíše přišla praktičnost. Hektický životní styl nahrává tomu, že i u sebe doma si chceme spíše odpočinout pohledem na jednoduché linie. Současným trendem se tak stal masivní nábytek v industriálním stylu kombinující jedinečné teplé dřevo s chladnými akcenty kovu.

Zpět do obchodu