Rozdíly mezi dubovým a jasanovým dřevem a které dřevo pro výrobu stolu zvolit

Pro výrobu našeho interiérového nábytku pracujeme pouze s kvalitními masivními dřevy. Nejčastěji s dubovými a jasanovým dřevem, méně často pak s bukem či modřínem. V čem je hlavní rozdíl mezi dubem a jasanem a jaké dřevo zvolit?

Dub, jasan i buk patří mezi naše nejtvrdší dřeviny. Díky svojí tvrdosti a pevnosti dobře snáší velkou zátěž, pokud jsou správně ošetřeny nátěrem, pak jsou dobře odolné vodě a vlhkosti. Proti měkčím dřevinám typu smrku či borovice mají také dobrou objemovou stabilitu.

dubový stůl masiv

Což znamená, že mají menší náchylnost ke změnám objemu, tedy smršťování či bobtnání vlivem změn teploty a vlhkosti v dané místnosti. Buk se z těchto tří dřevin vyznačuje nejslabší až "jalovou" kresbou dřeva. Buk se poslední době u nás ve výrobě používá spíše na schody, minimálně pak na solitérní nábytek typu masivních jídelních stolů.

Společné znaky dubu i jasanu

Vyznačují se výbornou trvanlivostí a odolností vůči různým podmínkám a mechanickému poškození.

V případě opotřebení či mechanického poškození lze provést relativně jednoduché povrchové broušení pro obnovení jejich původního vzhledu a kvality.

Výrobky z jasanu nebo dubu jsou skvělou alternativou k exotickému či dovozovému dřevu. Jasanové a dubové dřevo patří k těm nejkvalitnějším a nejvhodnějším na výrobu nábytku.

Jaké jsou tedy rozdíly a jaké dřevo zvolit?

Pokud nejste odborník, možná na první pohled nepoznáte, zda se jedná o dub nebo jasan, protože oba druhy dřeva jsou velmi podobné nejen svými vlastnostmi, ale i svým vzhledem. Jasan má oproti dubu širší bělovou část a je tedy světlejší. Oproti dubu nemá viditelné dřeňové paprsky, tzv. zrcátka, která jsou laiky často mylně považována za vadu dřeva.

dubová zrcátka

  • Dubové dřevo je v posledních letech nejčastěji volené dřevo pro výrobu masivního nábytku. Dub má nezaměnitelnou kresbu dřeva, obsahuje však větší množství suků či prasklin. Dubový nábytek doporučujeme hlavně do interiérů, kde je již tato dřevina nějakým způsobem zastoupena, například podlahou.
  • Jasanové dřevo je stejně jako dub pevné, tvrdé, houževnaté a z našich dřevin nejpružnější. Používá se proto na výrobu lyží, saní, topůrek či madel a dodnes se z něho zhotovuje nářadí do tělocvičen. Typickým znakem jasanových desek je různobarevnost, způsobená tmavším jádrem stromu. Díky tomu působí nábytek z jasanu opravdu netradičními dojmem. Je vždy originální, moderní a dokonalý.

Náš dovětek

Dubové dřevo je velice žádané a vždycky bylo. Má originální nezaměnitelnou kresbu a perfektní vlastnosti. Na druhou stranu jasan je pro výrobu masivních jídelních stolů či jiného nábytku v našich končinách prozatím trošku nedoceněný.

jasanový konferenční stůl

Pokud nepotřebujete z nějakého důvodu do domácnosti ladit dubové dřevo, pak můžeme s klidným srdcem doporučit právě jasan. Má také nádhernou kresbu a výborné vlastnosti. Oproti dubu výrazně menší množství suků či vad.

Obě dřeviny však mají krásnou kresbu, a tak finální rozhodnutí, jakou dřevinu zvolit je na Vás, ani s jednou neuděláte chybu. S vaším rozhodnutím Vám můžeme pomoci například návštěvou v naší výrobě, kde můžete obě dřeviny vidět na vlastní oči.

Zpět do obchodu