Vše o jasanovém dřevě

Jasanové dřevo je oblíbeným materiálem pro výrobu nábytku a také u nás v Majstrštych jej rádi používáme. V čem tkví jeho nejdůležitější přednosti?

Jasan ztepilý: výskyt a nejdůležitější charakteristika

Jasan je rod rostlin z čeledi olivovníkovitých. Patří do něj většinou opadavé stromy. V kontextu zjednodušeného pojmenování pro účely nejen nábytkářské výroby se většinou rozumí pod pojmem jasan konkrétně jasan ztepilý.

To je statný strom dorůstající výšky 30 až 40 metrů. Zařazuje se mezi tzv. středněvěké dřeviny, dožít se může až 250 let. Charakteristický je pro něj rovný kmen se štíhlou korunu oválného až kulovitého tvaru.

jasan ztepilý

Příznivé podmínky, kde se mu dobře daří, nachází ve vlhkých a podmáčených lesích nebo na sutích. Jedná se o tradiční součást evropských smíšených lesů. Rozšířen je v celém areálu kromě nejseverněji položených oblastí. Vyskytuje se rovněž na Kavkazu a v oblasti Malé Asie.

Během dubna a května rozkvétá tento strom nenápadnými světle zelenými květy. Specifické je zejména to, že jasanové listy na podzim nebarví a opadávají zelené. Plodem jasanu je křídlatá nažka. Pro člověka má značný význam. Listy pro další využití znají hlavně bylinkáři, jasanové dřevo si zase oblíbili už vzpomenutí výrobci nábytku.

Jasanové dřevo je tvrdé, pružné a odolné

Dáno je to tím, že je velmi tvrdé, houževnaté a pružné. Jasan patří společně s dubem a bukem dokonce mezi nejtvrdší tuzemské dřeviny. Samotný jasan je mezi našimi dřevinami dále taktéž dokonce nejpružnější. Proto se dřevo z něj pocházející považuje za vysoce ceněné.

Zpracovatelé mají jasanové dřevo v oblibě, protože se jim s ním pracuje nadmíru pohodlně. Opracovává se dobře jak ruční, tak i strojní cestou. Jasanové dřevo je snadno štípatelné, obrobitelné a leštitelné.

jasanové dřevo

Produkty vyrobené z tohoto materiálu, což se týká právě i nábytku, proto snesou i značnou zátěž. Dobře ošetřený nábytek tak vydrží dokonce i potřísnění vodou nebo podmínky, v nichž je vystaven vlhkosti.

Ve srovnání s měkčími dřevy, jako je smrk nebo borovice, se jasan vyznačuje i dobrou objemovou stabilitou. Mnohem menší negativní vliv tak na něj má nejen vlhkost, ale i změny teploty. Což jsou podmínky, kterým bude nábytek běžně v místnosti vystaven. U méně stabilních dřev může z tohoto důvodu docházet ke smršťování či bobtnání.

Jasan vyniká i po stránce estetické

Jasan má i nesporné estetické kvality. Může mít světle hnědou barvu, setkáte se ale i s tmavě hnědým provedením.

Poznáte ho hlavně podle výrazných letokruhů, které vytvářejí nádhernou kresbu. Tu podtrhuje na starším nábytku specifický nazlátlý lesk. Právě kresba je důvodem, proč se například jasan hodí jak na solitérní nábytek, tak například na výrobu schodů.

jasan_04

K dalším výhodám jasanu patří i to, že se snadno moří a ošetřuje. Jasanový nábytek tedy může poměrně dlouho a zdárně sloužit a současně vás nečeká náročná údržba.

Zpět do obchodu