Židle nebo lavice ke kuchyňskému stolu?

Tradiční řešení v podobě několika židlí u jídelního stolu může snadno nahradit v kuchyni nebo v jídelně lavice. Proč se jedná o praktičtější volbu?

Úspora místa i více bezpečí

Věděli jste, že celá tradice používání jídelních lavic pochází od námořníků? Skutečně, tato svérázná komunita jednoduše řešila, jak dostatek k jedinému stolu co nejvíce lidí. Pomohly právě lavice a stejným konceptem se můžeme inspirovat ještě dnes.

Pokud se i ve vašem případě u jídelního stolu běžně schází velká společnost, použití lavice namísto židlí je nanejvýš vhodným řešením. Stolující si navíc jsou mnohem blíže, neboť je od sebe neoddělují opěrky židlí.

Lavice i šetří místo, neboť nepotřebuje prostor pro odsunutí od jídelního stolu. Pakliže navíc musíte sezení umístit do rohu, díky tomuto kousku vám jednoduše strávníci časem neotlučou zeď právě od soustavného odsouvání židlí.

lavice k jídelnímu stolu hvízdák

Vrcholně praktické jsou i modely s úložním prostorem, kde snadno najde svoje místo spousta nezbytností. Zároveň vše elegantně skryjete, prostor proto vždy zůstane uklizený.

Lavice je i stabilní, což je vhodné zejména tehdy, jestliže s vámi u stolu sedají malé děti. Tomu, aby se místo jídla věnovaly všemu, co se děje okolo, nezabráníte. Nelze tak ani příliš účinně eliminovat drobné nehody. S jídelní lavicí však znatelně snížíte riziko, že se dítě převátí a spadne. Lavice je totiž dostatečně stabilní řešení a děti se na nich nemohou houpat.

Někdo si navíc možná pamatuje, že lavici měla doma třeba jeho babička. Evokuje mu tak venkovský styl a vzpomínky na dětství. I jistý závan nostalgie tak může být důvodem, proč toto řešení upřednostnit.

Jídelní lavice v moderním hávu

Ačkoli si hlavně starší ročníky vybaví, že rohová lavice typickou součástí interiérů 70. a 80. let v koženkovém provedení, vyznavači moderního pojetí designu rozhodně zklamaní nebudou. Jídelní lavice dnes dbají na kvalitu provedení a z estetického hlediska se jedná o vizuálně velmi zajímavý nábytek.

Zvláště v tomto směru vynikají zejména ty dřevěné lavice z masivu. Masiv již na první dojem působí „poctivým“ dojmem a je skutečně pravdou, že životnost prvků z něj vyrobených se běžně pohybuje v řádech až desítek let.

masivní lavice u jídelního stolu

Velmi často se používá hlavně dřevo dubové. To vyniká kromě zcela jedinečné vůně vlastní všem dřevům i celou řadou dalších vynikajících vlastností, jako je mimořádná pevnost a tvrdost, ale i houževnatost, které z něj dělají ideální artikl nábytkářského průmyslu.

Jestliže vám ale samostatné dřevo vizuálně úplně nevyhovuje, potěší vás, že jej lze kombinovat i s jinými materiály. U nábytku se používají hlavně kovové nohy. Ty se vyrábějí z oceli, která dřevu dokáže úspěšně sekundovat hlavně z hlediska celkové výdrže. Tento materiál totiž prakticky nelze zničit.

Masivní industriální lavice se tak stane funkčním a zároveň moderně vyhlížejícím doplňkem vašeho bydlení na dlouhou dobu.

Zpět do obchodu