Jak pečovat o masivní desku jídelního stolu

Jednou ze základních výhod masivu je dlouhá životnost. Aby tomu tak skutečně bylo, vyžaduje náležitou péči. Jak se starat správně o desku stolu?

Sázkou na jistotu je tvrdý voskový olej OSMO

Masivní stůl v kuchyni představuje překrásnou dominantní ozdobu interiéru. Aby si ovšem zachoval vzhled i všechny funkční vlastnosti, musíte se o něj starat. Kuchyně je mimořádně exponovaným prostředím, kde nábytek může "trpět".

Z naší výroby bývá dřevo ošetřeno olejovým nátěrem speciálně určeným na dřevo, tvrdým voskovým olejem od firmy OSMO. Po zakoupení tedy není třeba toto ošetření opakovat. Voskové oleje OSMO jsou mimořádně odolné pro trvalé zatížení a chrání masivní desku proti běžnému poškození. Povrch dřeva ošetřený tvrdým voskovým olejem je nenáchylný k zašpinění, odpuzuje vodu, je odolný proti oděru, potu i slinám a příjemný na dotyk. Navíc je rezistentní vůči kávě, vínu a cole. Zároveň se tímto nátěrem nijak nenaruší přirozená kresba dřeva.

olej033

Nátěr tvrdým voskovým olejem navíc desku zpevní, nemusíte se tak obávat na ni postavit třeba i horký hrnec. Dobře ošetřené dřevo je natolik pevné, že se ostatně používá i pro výrobu desek kuchyňské linky.

Ošetření nábytku u vás doma

K pravidelnému ošetření nábytku u vás doma je nejlepší použít doporučené přípravky pro olejovaný masivní nábytek.Pořídit si je můžete v tekuté, pastovité formě nebo v pevných tyčinkách a v různých odstínech. Na našeho e-shopu je možné zakoupit voskovou údržbu od firmy OSMO ve spreji či plechovce.

Výhodou aplikace těchto ochranných prostředků je zvýšení odolnosti zejména proti vlhkosti. Obsahují často voskový podíl, který ochrání dřevěný povrch delší dobu dokonce i před rozlitou tekutinou.

Vosk se do dřeva nevsakuje, pouze vytvoří vrstvu na povrchu dřeva, tzv. mikrofilm. Oleje a vosky na dřevo se svými vlastnostmi velmi dobře doplňují.

olej022

Čemu se při péči o masivní nábytek vyhnout

Jednoznačně se naopak vyhněte abrazivním prostředkům. Stejně tak byste neměli používat žádná rozpouštědla.

Mějte rovněž na paměti, že žádnému dřevu nesvědčí nadměrná vlhkost. Masivní dřevěný nábytek je proto nutné chránit před dlouhodobým působením vody a vodních par. Dochází totiž ke smršťování a rozpínání materiálu. Vlhkost v místnosti by se měla konstantně pohybovat okolo 45-55 %.

Zcela přirozená vlastnost, které se naopak nedá zabránit, je postupné zlátnutí dřeva. K tomu dochází časem a vlivem UV slunečního záření. Berte to jako přirozené „stárnutí do krásy“.

Kromě této základní údržby je masivní jídelní stůl poměrně nenáročný na péči další. Běžné nečistoty postačí odstranit suchou nebo jemně navlhčenou utěrkou. Suchým hadříkem odstraňte i vše, co vám na stůl případně ukápne nebo vyteče. Pro každodenní údržbu doporučujeme náš čistící sprej na dřevo.

Zpět do obchodu