Jak na správný výběr zahradního nábytku z masivu

Když přemýšlíte o elegantním a zároveň praktickém využití zahrady a ostatních venkovních prostor, jako je terasa, altán, veranda nebo zimní zahrada, nejpřirozenější volbou je pořízení zahradního nábytku z masivu. Právě dřevo je přirozeného charakteru a dokáže splynout s každým prostředím.

Přidaná hodnota dřevěného nábytku

Atmosféra vytvořená dřevěným nábytkem v zahradě je vždy sugestivní, ať už zvolíte klasické nebo moderní linie, třeba v kombinaci s jiným materiálem, jako je kov.

Ten správně zvolený zahradní nábytek dokáže podtrhnout krásu zahrady a umožní kvalitní a příjemný odpočinek na čerstvém vzduchu.

Výběr by neměl být náhodný, ale pečlivě promyšlený

Je třeba vědět, co od nábytku očekáváte, protože dřevěný zahradní nábytek je na rozdíl od toho plastového dlouhodobou investicí. Vyžaduje sice pravidelnou péči, ale může sloužit dlouhé roky a zachovat si atraktivní vzhled i funkčnost.

zahrada22

Na použitý materiál jsou kladeny zvýšené nároky, protože musí odolat rozmarům počasí, a proto kvalitní zahradní nábytek z masivu nepatří mezi nejlevnější. Pokud vezmete v úvahu životnost a estetickou hodnotu, je to ta nejlepší volba.

Jak vybrat ten správný zahradní nábytek

Pokud už se rozhodnete pro zahradní nábytek z masivu, získáte bytelné a stabilní produkty s dlouhou životností.

  • Při výběru je třeba zvážit, zda chcete nábytek k intenzivnímu využití, který bude sloužit velkou část roku. Takový zahradní nábytek by měl být nejen vzhledově atraktivní, ale i praktický a pohodlný. Výhodou dřeva je, že jde o materiál příjemný na dotyk, ale rozhodně se vyplatí nepodceňovat výšku stolu, židlí či lavic, hloubku sedu, dostupný prostor pro umístění.
  • Dalším kritériem je jeho umístění. Různé druhy dřeva mají velice specifické vlastnost a rozhoduje také povrchová úprava. Jiné nároky na odolnost bude mít posezení v altánu, kde je zahradní nábytek částečně chráněný před vlhkostí, větrem, prachem a UV zářením, nebo lehátka či židle u bazénu, kde přijdou do styku s chlorovanou nebo slanou vodou, i když se používají pouze příležitostně. Extrémní odolnost musí mít nábytek, který je uprostřed zahrady na volném prostoru.
  • Dřevěný nábytek z masivu je sice velice stabilní, je však také těžký. Z tohoto hlediska je třeba naplánovat, jak často se bude s nábytkem manipulovat. Pokud bude celou sezónu připravený k použití (v altánu nebo zimní zahradě), můžete zvolit hodně robustní design, pokud musíte například na chalupě nábytek po víkendu uklízet, stojí za uvážení volit i podle manipulovatelnosti.

Vyplatí se vsadit na kvalitu

Venkovní nábytek z masivu musí být schopný přežít v drsných podmínkách. Určitě nechcete investovat do produktu, který bude na konci první sezóny opotřebovaný, vybledlý nebo dokonce ztrouchnivělý.

293-7_krkavec091

Proto se ten nejkvalitnější zahradní nábytek vyrábí z odolnějších dřevin. Pokud si zvolíte kombinaci materiálu, kov je vynikající volbou.

Při výběru stolu si dejte záležet na vhodné volbě dřevěné desky, která je dominantní plochou, je nejvíce na očích a také často používaná. Musí být pevná a dobře opracovaná, aby odolala i poškrábání a tekutinám.

Kovové části (nejčastěji nohy stolů, lavic a židlí) musí být opatřeny kvalitní povrchovou úpravou, aby se horní vrstva neodlepovala a kov neoxidoval a nevznikala rez. Práškové lakování s úpravou za vysokých teplot je jednou z nejlepších metod povrchové úpravy kovových částí.

Inspirujte se našimi venkovními stoly - Krkavec nebo zahradní lavicí Kavka z naší nabídky.

Zpět do obchodu