Blog, Strana 2

Dubové dřevo a jeho přednosti

Dub je stromem, který roste velmi pomalu a dlouho. Nejstaršímu dubu u nás je dokonce více než 1000 let. Toužíte-li po tom, aby dlouho žil i váš nábytek, pořiďte si takový, který bude vyroben z dubového dřeva.

Pokud se budete o takovýto nábytek s láskou starat, vydrží vám opravdu dlouho. Výhody dubového dřeva vám představíme v následujícím článku.

Dubové dřevo

Dubové dřevo patří mezi dřevo tvrdé. To znamená, že se jedná o dřevo odolné, které bude i po mnoha letech stále vypadat krásně. Vyznačuje se však nejen pevností (hustota dubového dřeva je přibližně 0,75 g/cm3), ale i krásnou strukturou.

dub2

Dubové dřevo má příjemnou kresbu. Dobře viditelné jsou pravidelné kruhy. Dřevo má hrubozrnná vlákna, mezi která prostupují tmavé linie čar. Cévy dřeva jsou krásně výrazné a viditelné pouhým okem. Dubové dřevo samozřejmě může obsahovat i suky.

Dub má stejnoměrně hnědě zbarvené jádro a poměrně úzkou běl, která je světlehnědá. Výhodou dubového dřeva je, že se dobře se lepí i moří a je dobře dostupné. Duby rostou u nás. Dubové dřevo je tak levnější než jiné tvrdé dřevo ze stejné kategorie (například mahagon či eben).

Využití dubového dřeva

Dubové dřevo obsahuje velké množství tříslovin. Díky tomu je jedním z nejodolnějších domácích dřev. Dobře snáší vlhko, což ostatně věděli už naši předkové, když z tohoto dřeva vyráběli například mlýnská kola.

Dubové dřevo bylo s oblibou využíváno při konstrukcích vodních staveb. Dříve se z dubového dřeva vyráběly sudy, mlýnská kola, hamry, ale i lávky. Rovněž se jednalo o oblíbené dřevo na výrobu nábytku.

Nábytek se z dubového dřeva vyrábí i v současné době. Koupit si můžete dubové postele, stoly, konferenční stolky, židle, skříně a skříňky. Z dubu ale můžete mít i celé schodiště, podlahu nebo dveře.

televizní stolek masiv

V nábytkářství se dubové dřevo používá také na výrobu dýhy. Pokud se pro pořízení dubového nábytku rozhodnete, vždy se bude jednat o originální kousek.

Zajímavostí je, že a Anglii bylo podle dubu pojmenováno celé století – age of oak (Jedná se o dobu mezi lety 1500–1600.).

Péče o nábytek z dubového dřeva

Chcete-li, aby vám dubový nábytek vydržel dlouhé roky, zajistěte mu ideální podmínky. Nevystavujte ho přílišným změnám teplot, pokud je v místnosti s dubovým nábytkem příliš vlhko, pravidelně větrejte. Ideální vlhkost je mezi 50-60 %.

Pamatujte, že dubové dřevo je sice pevné a odolné, ale nevydrží úplně vše. Snažte se o to, aby nábytek nebyl v kontaktu s ostrými předměty. V případě jídelního stolu můžete například používat prostírání.

Dubový nábytek čistěte suchým nebo vlhkým hadříkem. Nepoužívejte žádné prostředky, které nejsou k čistění dřeva určené. Veškeré nečistoty z povrchu dřeva ihned odstraňujte. Pokud na dubový stůl něco vylijete, ihned vodu utřete.

Kde všude se uplatní odkládací stolky z masivu

Odkládací stolek představuje skvělého pomocníka do každé domácnosti. V čem konkrétně vám usnadní život a jak si vybrat ten nejlepší?

K čemu je odkládací stolek a v čem se liší od konferenčního

Odkládací stolek slouží jako doplněk do vašeho interiéru. Bude mu to „slušet“ nejspíše vedle pohovky nebo křesla. Jde tak hlavně o doplněk stolku konferenčního. Položit si na něj můžete například kávu nebo rozečtenou knihu.

Z tohoto důvodu by měl mít odkládací stolek vhodnou velikost. Svou výškou by měl optimálně odpovídat výšce opěradla. Případně může být o kousek nižší. U sedacích souprav nebo křesel bez něj si samozřejmě analogicky představíme stejný rozměr. Proto je na místě stolek nakupovat až k pohovce.

odkládací stolek zvonohlík

Pozor, s konferenčním stolkem si ale ten odkládací nepleťte. Jde o dva odlišné kusy nábytku, které ale plní obdobnou funkci. Rozdíl tkví hlavně ve velikosti. Odkládací stolek je mnohem subtilnější.

Pokud vám tak dispozice vašeho obývacího pokoje vyloženě nepřejí velkoryse pojatému nábytku, můžete konferenční stolek tím odkládacím i zcela nahradit. Pakliže bude navíc opatřen praktickou policí či zásuvkou, pomůže vám se i elegantně vypořádat s nedostatkem místa na další drobnosti.

Jak designově zkombinovat odkládací stolky

Hodí se i jako samostatně funkční kus nábytku, na který můžete postavit květinu nebo jinou dekoraci. V některých případech jsou ostatně stolky samy o sobě vizuálně natolik zajímavě pojaté, že splní estetickou funkci i bez dalších doplňků. Uplatnění proto kromě obývacího pokoje najdou také v ložnici či v předsíni.

V současné době jsou trendem hlavně geometrické tvary, hexagony a další mnohoúhelníky. Zvolit si ale můžete i tradiční odkládací stolek v kulatém provedení. Důležité totiž je, aby svým pojetím harmonizoval s ostatním zařízením. Neznamená to ale, že musí být vždy striktně shodný, nebojte se na něj naopak upoutat pozornost a odlišit ho od dalšího nábytku.

Zajímavé řešení reprezentují také sady odkládacích stolků. Ty si po místnosti rozmístíte dle potřeby a přizpůsobíte je svým aktuálním potřebám. Prakticky z nich můžete vytvořit modulární konferenční stolek.

konferenční stolek modulární

Podle čeho vybírat odkládací stolek

Zejména pokud ho budete aktivně používat a pokládat na něj například horké nápoje, dbejte pečlivě na jeho výběr. Je totiž zásadně důležité, aby měl odkládací stolek dostatečně stabilní konstrukci. Nikdo samozřejmě nestojí o to, aby mu káva nebo čaj skončily v klíně.

Zaměřte se ideálně na takové modely, které mají základnu širší než samotnou desku. Z designových důvodů se některé vyrábějí produkty se základnou velmi úzkou, ty ale nejsou dostatečně stabilní, tudíž ani bezpečné.

Ze stejného důvodu je zapotřebí si prověřit materiálové zpracování námi vybraného modelu. Byť se výrobci uchylují k mnohým alternativám jako sklo a kov, stále zůstávají ve značné oblibě odkládací stolky z masivu, tedy z přírodního dřeva.

Tento materiál je zcela unikátní pro své vlastnosti: Vyznačuje se extrémně dlouhou životností a vysokými estetickými kvalitami. Dřevo takzvaně „stárne do krásy“ a získává nádhernou patinu. Navíc nezaměnitelně voní.

Certifikát o výrobě nábytku jako vánoční dárek
Tipy
1. 9. 2023
4 minuty čtení
Karel Vejchodský Karel Vejchodský

Do Vánoc zbývá pár dní a my pro Vás máme tip na krásný vánoční dárek! 

Objednejte si u nás výrobu nábytku a my Vám na přání vytvoříme krásný certifikát, který můžete dát pod vánoční stromeček jako vánoční dárek. Vlastní dodání nábytku pak proběhne během ledna či února. Do objednávky stačí zadat, jaké jméno chcete mít na certifikátu uvedeno a my Vám připravený certifikát pošleme k vytisknutí.

POZOR - do zaplnění kapacity navíc s DOPRAVOU ZDARMA!

Karel Vejchodský
Karel Vejchodský Majitel

Karel je jednatelem firmy, má na starosti koordinaci výroby, komunikaci se zákazníky a obchod. Zodpoví vaše dotazy, provede vás výrobou nebo poradí s výběrem.

Nejčastější dotazy našich klientů

1. Proč nábytek v industriálním stylu?

Industriální styl je velmi široký pojem. Původně pochází z Ameriky minulého století a se současným pojetím industriálního nábytku už je přece jen trošku vzdálen. Původní industriální styl se nesl v duchu surového, neopracovaného železa a dřeva.

Nyní si spíše pod pojmem industriální styl člověk představí designový nábytek kombinující precizně zpracovanou kovou část a také špičkovou část z masivního dřeva. Důvodů, proč si takový nábytek pořídit je více.

Nesporně důležitým důvodem je atraktivita a moderní vzhled takového nábytku. Propojení kovu a dřeva skýtá neskutečně mnoho variací a možností, oba materiály se vhodně doplňují jak designem, tak funkčností. Dalším důležitým důvodem je nadměrná životnost a kvalita.

2. Jaký druh nábytku si zákazníci nejvíc objednávají?

Nejčastěji se jedná o soliterní nábytek typu jídelních stolů, konferenčních stolků, polic a dalších samostatných kousků. Prostě jde o jednotlivé produkty, které na sebe v interiéru upoutají pozornost a často se stávají dominantou daného místa.

3. Která povrchová úprava nábytku patří mezi nejžádanější?

U kovové části jasně vítězí nástřik práškovou barvou a vypálení v peci. U dřevěných částí nábytku se jeví jako nejlepší použití kvalitních tvrdých voskových olejů, které zaručí zdravotně nezávadný povrch s relativně jednoduchou údržbou či opravou.

4. Mám vlastní představu, jak by měl nábytek z masivu vypadat, dokážete mi navrhnout nábytek podle ní? /stůl, lavice/, případně je možné zasahovat do návrhu?

Ano, jsme schopni vyrobit nábytek na míru dle návrhu. Stačí nám náčrt v ruce či ilustrační fotka, požadované rozměry a materiál. Zbytek doladíme telefonicky či emailem a můžeme se do toho pustiti.

vyroba_02l

5. Je možné hotový kus nábytku ještě např. časem upravit? Např. zjistím, že potřebuji stolek o něco větší, vyšší, změní se mi interiér, takže je moc velký.

Do určité míry úpravy možné jsou, zejména pokud jde o zkrácení dřevěné desky. Jednodušší je varianta jiného odstínu nátěru. V případě náročnějších požadavků je třeba vyrobit nový kus a původní zrecyklovat, či z něj vyrobit něco jiného.

6. Jak dlouho se v průměru čeká na nový kus nábytku?

Snažíme se stíhat výrobu do 4 týdnů od zařazení do výroby, v případě náročnějšího období s velkým množstvím objednávek jde o zhruba 6 týdnů. Delší doba na výrobu je potřeba v případě individuálních zakázek a výrobků na míru.

7. Proč využít vaši vlastní dopravu? /jste schopni udělat i nějaké drobné úpravy na místě? /

U nás máme pro rozvoz nábytku připraveno vlastní rozvozové auto, takže máme nakládku i vykládku plně pod kontrolou a nábytek je během přepravy dobře ukotven. Po příjezdu nábytek vyložíme až do bytu či domu.

Jestliže se zákazníci necítí na montáž, tak rádi pomůžeme a montáž provedeme přímo na místě bez jakéhokoliv příplatku. Máte tak jistotu, že vše bude sedět naprosto přesně.

doprava-majstrstych

Co se týče úprav na místě, v případě potřeby můžeme například vyvrtat kotvení pro jinou polohu podnože. Pro větší akce, například změny rozměru či odstínu nátěru je však třeba nábytek vzít do k nám do výroby!

8. Je možné se podívat i přímo na výrobu mého nového stolu?

Ano, nabízíme našim zákazníkům se podívat přímo do naší dřevovýroby v Moravském krasu, kde uvidí nábytek v různé fázi výroby. Je možné si prohlédnout použité materiály, povrchové úpravy, typy výrobků. Na místě pak můžeme zkonzultovat veškeré dotazy a požadavky. Budeme se těšit na viděnou a přejeme všem klidný předvánoční čas.

Nepřátelé dřevěného nábytku a jak na ně

Dřevo je překrásný materiál, který je díky své přirozenosti ideální pro výrobu nábytku. Ohrožovat jeho půvab ale může celá řada vlivů. Které to jsou? A jak s nimi účinně bojovat?

Vyblednutí nebo ztmavnutí vlivem slunečního záření

Změna barvy dřeva je obvykle přirozená a není možné jí bránit. Povětšinou to ani navíc není nutné, neboť se jedná o žádoucí efekt zvyšující estetické kvality nábytku.

Pakliže vezmeme v úvahu změnu skutečně nežádoucí, způsobuje je UV záření. Nábytek dokážete chránit tím, že jej umístíte mimo dosah přímého slunečního záření, případně do tmavších koutů v domě. Můžete i přidat žaluzie či závěsy, kterými dopad světla zmírníte.

poškození povrchu stolu sluncem

Nadměrné vysušení nebo nabobtnání vlivem vlhkosti

Zejména u dřevěných stolů a židlí je poškození vlivem vlhkosti poměrně časté, neboť musíme počítat s tím, že v kuchyni rozlijeme například polévku.

Pokud už se vám stane podobná nehoda, důležité je hlavně zasáhnout rychle a rozlitou tekutinu otřít. Pod sklenice s pitím je vhodné používat podtácky, u našeho nábytku to však není nutné.

Povrch námi vyráběného masivního nábytku je ošetřen tvrdým voskovým olejem OSMO, který zaručuje vysokou odolnost i před tekutinami. Pro očištění nábytku pak postačí lehce navlhčený hadřík.

Samostatnou kapitolu představuje vlhkost vzdušná, kterou může ovlivnit počasí. I ta způsobuje nežádoucí vlhkost v nábytku. Tu doslova milují plísně. Naopak přesušení vede k popraskání.

Zabránit tomuto stavu lze vhodným umístěním nábytku v prostoru s dobrou cirkulací vzduchu a bez velkých teplotních a vlhkostních výkyvů.

Vhodné je i pořízení nábytku z přirozeně odolnějších druhů dřeva, jako je například dub, z kterého vyrábíme i náš nábytek.

Působení chemikálií

I v běžné domácnosti se mohou vyskytovat chemikálie, které mají na dřevěný nábytek značně negativní dopad. Především k nim patří odlakovače, parfémy, dále také výrobky obsahující amoniak nebo univerzální čističe.

nevhodné chemické prostředky na povrch stolu

Některé z nich mohou vyvolat vyblednutí nebo zanechat na nábytku trvalé stopy. K běžnému čištění proto určitě nesmíme používat přípravky s acetonem nebo benzín. Vyhněte se i běžným prostředkům na nádobí.

Zápach u staršího nábytku

Přestože dřevo coby přírodní surovina vyniká nezaměnitelnou vůní, zejména u staršího dřevěného nábytku nás naopak může potrápit nežádoucí zápach. Viníkem není samotný materiál, ale předměty, které byly například v dřevěné skříni delší dobu uložené.

Chcete-li tyto nežádoucí stopy odstranit, nejprve zlikvidujte původce. Veškeré věci bude potřeba vyklidit a přihrádky, poličky či zásuvky otřít. Do nábytku můžete umístit aktivní uhlí nebo malé množství jedlé sody, které pomůže odér pohltit.

Jak odstranit z dřevěného nábytku škrábance

Péče o dřevěný nábytek je mnohdy náročný až nadlidský úkol, a občasnému vzniku škrábanců na povrchu se tak často nevyhnete. Jak tedy situaci nejlépe řešit, a jakými způsoby údržby a péče lze vzniku škrábanců mnohdy předejít?

Nábytek z masivu je v řadě domácnosti chloubou celkového designu, a není výjimkou, že se dekorace či celkové rozložení konkrétních místností od těchto dřevěných prvků přímo odvíjí.

O to více pak zabolí, když se nábytku ze dřeva stane nějaká nechtěná újma, kterou musíte rychle a pohotově vyřešit ideálně tak, aby byl koncept vaší domácnosti bez poskvrnky zachován. Jak na to?

čištění stolu

Základní údržba – postačí vlhký hadřík a vhodný přípravek

Dřevěné povrchy mohou na první pohled působit velmi náchylně na nejrůznější druhy poškození. To však nemusí platit vždy – při výběru nábytku z kvalitního masivu z naší nabídky je již povrch ošetřen tvrdým voskovým olejem, který se postará o vyšší odolnost.

O tento povrch je pak vhodné pečovat speciálními čistícími prostředky, kterými dřevěný nábytek jednoduše přetřete a máte na delší dobu vystaráno.

V rámci každodenní údržby vám postačí vlhký hadřík nebo ubrousek, kterým povrch masivního nábytku jednoduše přetřete, čímž jej zbavíte drobných nečistot, které by při dlouhodobém působení mohly způsobit pořádnou neplechu.

Možnosti opravy škrábanců se odvíjí od rozsahu škody

Ne všem škodám lze bohužel předejít, a s postupem času pravděpodobně zjistíte, že i přes veškerou snahu a péči k větším či menším oděrkám a škrábancům nakonec došlo. Panika však v tomto směru není na místě.

V prvé řadě je třeba odhadnout rozsah škrábance. U drobných oděrek či vrypů vám budou schopnými pomocníky voskové tyčinky, které zapraví většinu drobných škrábanců tak, že s odstupem času ani nepoznáte, že k nim, kdy došlo. Tyto tyčinky jsou k dostání v různých odstínech v závislosti na podkladovém materiálu, takže krycí efekt je volbou vhodné barvy skutečně zaručen.

oprava škrábanců na stole

Pokud je vryp hlubší či rozsáhlejší, je na místě sáhnout po speciálním druhu pasty, která poškozené místo vyplní, a navíc jej vytvrdí tak, že si materiál zachová svou původní odolnost. Není přitom třeba řešit žádný podkladový nátěr či dřevo následně přebrušovat – aplikaci tak zvládne i kutil začátečník.

Co ale dělat v případě, že jsou škrábance skutečně výrazné a rozkládají se na větší ploše? I pro tyto nepříjemné situace se nabízí řešení, a to v podobě nového nátěru voskovým olejem.

Mnohdy totiž tato vosková vrstva dokáže doslova zázraky, a vizuálně tak dokáže zakrýt i rozsáhlé vrypy, u kterých jste již uvažovali nad novou kuchyňskou deskou či jídelním stolem. Budete překvapeni, jakého opravného efektu s nátěrem voskem dosáhnete.

Pokud si na opravu netroufáte, jsme tady pro vás

U masivního nábytku je často těžké najít k samotnému „servisnímu zásahu“ vůbec odvahu. I v tomto ohledu vás však můžeme uklidnit. Jestli nabudete dojmu, že oprava dřevěného povrchu je zkrátka nad vaše síly, a bojíte se, že vlastním přičiněním naděláte více škody než užitku, nebojte se s radou či pomocí obrátit přímo na nás.

Rádi vám poskytneme konzultační radu či přímo praktickou pomoc, aby váš masivní nábytek vypadal stále jako nový.

Vánoce u nového jídelního stolu

Blíží se Vánoce a v souvislosti s nimi si opět celá řada z nás pokládá otázku, jakým dárkem by nejvíce potěšila své blízké. Co takhle letos pojmout vše poněkud netradičně a překvapit členy své rodiny dárkem, který jednoznačně vyjádří vaši vzájemnou sounáležitost a propojenost?

Masivní stůl nejen ozdobí každou kuchyni, ale současně jasně demonstruje nerozdělitelnost vašich rodinných pout! Zároveň se jedná o nábytek, který budou s láskou využívat i budoucí generace vaší rodiny.

Masivní stoly mají celou řadu výhod

Desky masivních stolů jsou vyráběny z dubového nebo jasanového dřeva, což současně určuje jejich největší přednosti. Spokojení majitelé vyzdvihují trvanlivost a pevnost tohoto materiálu, která jde ruku v ruce s nádhernou kresbou a příjemností na dotyk.

jidelni-stul-lednacek

Mezi největší přednosti správně ošetřovaného masivního nábytku patří vysoká životnost, lehká údržba a v případě nutnosti i jednoduchá renovace. Zakoupením si do své domácnosti pořídíte nábytek, který vám bude sloužit několik desítek let.

Je pravděpodobné, že na stejném stole, který zakoupíte, budou jíst nejen vaše děti, ale i vnoučata. Stůl se tak pro ně stane vaší připomínkou. S výrobcem se je přitom vždy možné domluvit na úpravě rozměrů stolů tak, aby co nejvíce vyhovoval vašim představám.

Masivní stoly se vyznačují nenáročnou údržbou

Údržba masivních stolů vyniká svojí jednoduchostí. Důležité je chránit je před vlhkostí a přímým teplem, které vydávají radiátory nebo karma. K ošetření stačí vlhký hadřík, případně lehce naředěná mýdlová voda.

Odborníci se shodují na tom, že blahodárné účinky má pro masivní nábytek čisticí přípravek OSMO, jenž je vyvinut speciálně pro daný typ údržby. Voskové oleje OSMO totiž zapříčiňují, že povrch dřeva není náchylný ke špinění, odpuzuje vodu a zachovává si svoji příjemnost na dotyk.

Víno, káva i cola, které jsou hrozbou pro řadu druhů nábytku, masivu ošetřenému tímto způsobem nevadí.

výroba a oleje osmo

Drahokamem mezi českými masivními stoly je jídelní stůl Ledňáček

Ideálním spojením designové extravagance a jemné elegance je jídelní stůl Ledňáček. Pevná kovová podnož tohoto stolu je ukotvena na masivní dřevěnou desku na vícero místech, když nohy stolu se směrem k zemi trochu zužují.

Protože míří do rohů dubové desky, jídelní stůl poskytuje větší množství místa k sezení v porovnání s jinými. Čím si jídelní stůl zasloužil svoje označení? Podobně jako ledňáček je přírodovědci nazýván létajícím drahokamem, je i jídelní stůl Ledňáček chloubou svého výrobce – Majstrstych.cz.

Prioritně je dřevěná deska zhotovována z dubového masivu, na přání zákazníka lze vyrobit ho i z jiných dřevin, kupříkladu jasanu. Kovová podnož je vyrobena z kvalitní české oceli, což představuje garanci dlouhověkosti stolu.

Oslavte tradiční Vánoce s masivním nábytkem

Že pravé dřevo se u vás doma ocitne nejvýše v době, kdy si pořizujete vánoční stromeček? Máme pro vás nejen vánoční inspiraci na masivní nábytek.

Na Vánoce v novém s masivním nábytkem

Váš nábytek už by si zasloužil výměnu, případně si zkrátka toužíte udělat radost? Nadcházející svátky jsou k tomu ideální.

S dárky pravidelně myslíte na své bližní, což je samozřejmě v pořádku, ale na prvním místě bychom měli mít jednoznačně sebe. Pokud jsme adekvátně spokojení, můžeme teprve být připraveni pro naše nejbližší. A neexistuje spolehlivější cesta k vnitřní vyrovnanosti a klidu, než je právě útulný domov.

Představu o útulnosti má samozřejmě každý mírně odlišnou. Člověka však už odnepaměti provází právě masiv.

masivní jídelní stůl

Masivní nábytek býval doslova jedinečnou ozdobou. Kromě funkčnosti byl totiž také vysoce dekorativní, zdoben byl propracovanými reliéfy, řezbou či dýhováním. Luxusnější kousky se dokonce dekorovaly slonovinou či perletí nebo sklem či vitráží.

Nábytek jako šperk i symbol

Člověk se naučil využívat dřevo jehličnatých i listnatých stromů. Rodiny tak ve svých domácnostech mívaly komody, skříně i stoly, které by dnes měly punc vysoce exkluzivního zboží. Malované dubové skříně a truhlice dokonce hrdě nesly sociální status svého majitele.

A nejen to, hlavním důvodem, proč se masiv začal používat v tak výrazné míře, je hlavně jeho pevnost a odolnost. V 16. století například bylo vysloveně očekáváno, že svůj nábytek jednou předáte potomkům a vnoučatům. Nábytek se zkrátka dědil z generace na generaci.

Ostatně pokud se půjdete podívat do interiérů mnoha českých hradů a zámků, vnitřní vybavení slavné historické pamětihodnosti bude zpravidla tvořit právě dřevěný nábytek.

zámek hluboká interiér

Například na zámku v Hluboké nad Vltavou je dodnes v hostinských pokojích patrný zásah ženské ruky kněžny Eleonory, která zde sjednotila nábytek, nechala restaurovat obrazy a vyrobit vhodné doplňky. Vybavení jednotlivých místností mělo působit útulně, ale zároveň reprezentativně a odpovídat postavení hostů, kterým byly určeny.

Masiv i pro váš domov

O movitých vrstvách byla řeč dosud cíleně. Ty chudší si totiž dlouho žádný nábytek dovolit jednoduše nemohly. Teprve během 19. století odstartovala průmyslová revoluce technologický pokrok, který mimo jiné zlevnil i výrobu nábytku a zpřístupnil ho tím i nižším společenským vrstvám. To definitivně stvrdila rostoucí životní úroveň 20. století.

Staletí plynou, jedinečné vlastnosti masivního nábytku však přetrvávají. Unikátní vzhled daný výraznou texturou i dlouhou životnost výrobci podtrhují i dnes.

V čase ustoupilo dekorativní pojetí, na řadu spíše přišla praktičnost. Hektický životní styl nahrává tomu, že i u sebe doma si chceme spíše odpočinout pohledem na jednoduché linie. Současným trendem se tak stal masivní nábytek v industriálním stylu kombinující jedinečné teplé dřevo s chladnými akcenty kovu.

Rozdíly mezi dubovým a jasanovým dřevem a které dřevo pro výrobu stolu zvolit

Pro výrobu našeho interiérového nábytku pracujeme pouze s kvalitními masivními dřevy. Nejčastěji s dubovými a jasanovým dřevem, méně často pak s bukem či modřínem. V čem je hlavní rozdíl mezi dubem a jasanem a jaké dřevo zvolit?

Dub, jasan i buk patří mezi naše nejtvrdší dřeviny. Díky svojí tvrdosti a pevnosti dobře snáší velkou zátěž, pokud jsou správně ošetřeny nátěrem, pak jsou dobře odolné vodě a vlhkosti. Proti měkčím dřevinám typu smrku či borovice mají také dobrou objemovou stabilitu.

dubový stůl masiv

Což znamená, že mají menší náchylnost ke změnám objemu, tedy smršťování či bobtnání vlivem změn teploty a vlhkosti v dané místnosti. Buk se z těchto tří dřevin vyznačuje nejslabší až "jalovou" kresbou dřeva. Buk se poslední době u nás ve výrobě používá spíše na schody, minimálně pak na solitérní nábytek typu masivních jídelních stolů.

Společné znaky dubu i jasanu

Vyznačují se výbornou trvanlivostí a odolností vůči různým podmínkám a mechanickému poškození.

V případě opotřebení či mechanického poškození lze provést relativně jednoduché povrchové broušení pro obnovení jejich původního vzhledu a kvality.

Výrobky z jasanu nebo dubu jsou skvělou alternativou k exotickému či dovozovému dřevu. Jasanové a dubové dřevo patří k těm nejkvalitnějším a nejvhodnějším na výrobu nábytku.

Jaké jsou tedy rozdíly a jaké dřevo zvolit?

Pokud nejste odborník, možná na první pohled nepoznáte, zda se jedná o dub nebo jasan, protože oba druhy dřeva jsou velmi podobné nejen svými vlastnostmi, ale i svým vzhledem. Jasan má oproti dubu širší bělovou část a je tedy světlejší. Oproti dubu nemá viditelné dřeňové paprsky, tzv. zrcátka, která jsou laiky často mylně považována za vadu dřeva.

dubová zrcátka

  • Dubové dřevo je v posledních letech nejčastěji volené dřevo pro výrobu masivního nábytku. Dub má nezaměnitelnou kresbu dřeva, obsahuje však větší množství suků či prasklin. Dubový nábytek doporučujeme hlavně do interiérů, kde je již tato dřevina nějakým způsobem zastoupena, například podlahou.
  • Jasanové dřevo je stejně jako dub pevné, tvrdé, houževnaté a z našich dřevin nejpružnější. Používá se proto na výrobu lyží, saní, topůrek či madel a dodnes se z něho zhotovuje nářadí do tělocvičen. Typickým znakem jasanových desek je různobarevnost, způsobená tmavším jádrem stromu. Díky tomu působí nábytek z jasanu opravdu netradičními dojmem. Je vždy originální, moderní a dokonalý.

Náš dovětek

Dubové dřevo je velice žádané a vždycky bylo. Má originální nezaměnitelnou kresbu a perfektní vlastnosti. Na druhou stranu jasan je pro výrobu masivních jídelních stolů či jiného nábytku v našich končinách prozatím trošku nedoceněný.

jasanový konferenční stůl

Pokud nepotřebujete z nějakého důvodu do domácnosti ladit dubové dřevo, pak můžeme s klidným srdcem doporučit právě jasan. Má také nádhernou kresbu a výborné vlastnosti. Oproti dubu výrazně menší množství suků či vad.

Obě dřeviny však mají krásnou kresbu, a tak finální rozhodnutí, jakou dřevinu zvolit je na Vás, ani s jednou neuděláte chybu. S vaším rozhodnutím Vám můžeme pomoci například návštěvou v naší výrobě, kde můžete obě dřeviny vidět na vlastní oči.

Industriální styl bydlení, jak na něj?

Industriální styl bydlení představuje unikátní způsob, jak zařídit svůj domov. Jak vlastně vznikl a čím je specifický?

Co je industriální styl

Jako industriální označujeme velice osobitý styl, který pro inspiraci využívá architekturu konce 19. století a první poloviny století následujícího. Krásu nachází ve stroze působící estetice továren, průmyslových hal a dalších průmyslových objektů pocházejících z etapy industrializace.

Tento styl se rozvíjel především v New Yorku a Londýně v 60. a 70. letech minulého století. Nedostatek vhodného bydlení trápil v té době hlavně umělce. Krajně nejisté živobytí tvořené nárazovými zakázkami pro ně znamenalo, že tehdy drahé nájmy byly nedostupné a bylo potřeba najít jiné řešení.

To poskytly opuštěné továrny, kde se dalo žít i tvořit. Industriální styl rychle nabyl na popularitě a řada lidí jej začala uplatňovat i cíleně.

Charakteristická je pro něj v první řadě určitá vyhraněnost. Působit může stroze až neútulně, což řadu lidí odradí na první pohled. Při bližším seznámení se je však industriální styl nadmíru působivý.

industrialni-styl

Stejně tak může vyhlížet omšelým dojmem, nicméně lze i říci, že celý prostor má určitou duši, neboť je cílem zachovat ho v původním stavu. Kouzlo mu velmi často dodává i zařízení takzvaně z druhé ruky. Zdánlivě nedokonalé prvky jsou ve skutečnosti jednoduše originální 

Typické jsou pro něj „přiznané“ původní materiály. Týká se to zejména odhaleného betonu nebo neopracovaných cihel. Ty doplňuje kov nebo dřevo. Lze tak říci, že industriální styl se odkazuje i na jakousi trvalou hodnotu a preferuje materiály s dlouhou životností.

Tento styl je výsadou velkých a otevřených prostor, kde krásně vyniká a velmi často se s ním setkáme v komerční sféře (restaurace, kanceláře).

Jak vypadá industriální bydlení

Stále častěji proniká i do běžných bytů. Působivý totiž může být i v malém měřítku panelákového bytu, který je ostatně dostatkem betonu typický. V takovém případě je vhodné vsadit na prosvětlený otevřený prostor v neutrálních barvách (černá, šedá, hnědá).

Typicky zůstávají například odhalené trubky a elektroinstalace, uplatňuje se dlažba nebo betonové podlahy. Okna se ponechávají bez záclon.

industrialni-bydleni

Vlastní je tomuto pojetí bydlení to, co bychom nejlépe mohli charakterizovat jako účelný minimalismus. V prostoru zůstává jen minimum nábytku a dekorací. Své místo tu mají skutečně jen důležité solitérní kusy.

U industriálního nábytku vsaďte dále především na již zmíněnou poctivost v podobě materiálů, jako je kov a přírodní dřevo. Industriální jídelní stůl vám vydrží v tomto pojetí generace.

Neznamená to však, že by se tento styl musel nutně zříkat barev a doplňků. Neutrální barvy naopak tvoří ideální protipól, na kterém skvěle vyniknou intenzivní odstíny, jako je žlutá, vínově červená nebo petrolejově zelená.

Dotek luxusu zajistí kožená sedačka, na kterou můžete pro výraznější komfort, a to včetně toho „pocitového“, přidat například i vlněný pléd. S množstvím těchto doplňků to nepřežeňte, industriální styl dokáže jako ozdobu interiéru vnímat spíše kovové svítidlo než dekorativní vázu.

Nahoru
39 položek celkem
Zpět do obchodu