Blog, Strana 3

Rodný list nábytku

Chcete mít jistotu, že váš nábytek byl vyroben z kvalitních materiálů a pod dohledem odborníků na slovo vzatých? Rádi byste měli např. k masivnímu jídelnímu stolu certifikát pravosti? Nábytek od nás má svůj vlastní rodný list!

O co se jedná?

Každý z nás se pravděpodobně dokáže vžít do pocitů, které člověk zažívá při vítání nového člena do rodiny. Podobně tomu může být i v případě nábytku. Vždyť mnozí z nás také netrpělivě očekávají, kdy svůj domov zkrášlí o elegantní stůl či lavici, a mají pak z nového nábytku téměř srovnatelné pocity.

K čemu slouží rodný list nábytku?

My jsme si těchto pocitů velmi dobře vědomi, a se firma Majstrštyk rozhodla vyjít těmto situacím co nejvíce vstříc. Rozhodli jsem se každý nábytek, který opustí naši dílnu na cestu za zákazníkem, opatřit rodným listem. List samotný pak funguje jako základní přehled informací o daném kusu nábytku a slouží zároveň jako certifikát pravosti pro koncového uživatele.

rodny-list-nabytku

Co v rodném listu najdete?

Informace z rodného listu nábytku pak lze využít hned několika způsoby. V první řadě jsou v něm jsou uvedeny údaje pro vás, což je jméno a datum narození výrobku. Následně v rodném listu najdete specifikace konkrétního výrobku, rozměry, váhu či způsob ošetření použitého materiálu.

Parametry nábytku pak obsahují také informace pro nás – jméno odpovědného pracovníka, který celý výrobek zkontroloval, a výrobní kód (tedy matriční číslo), pod kterým máme váš kus nábytku v naší „matrice“ pro případ, že by bylo třeba zpětně dohledávat další údaje.

Kromě těchto technických a informačních údajů pak v rodném listu najdete podrobný popis, jak o daný kus nábytku pečovat.

V rodném listu nechybí ani fotografie vašeho nového kousku, díky kterým tak bude navždy uchován jeho vzhled ihned po opuštění naší dílny.

Naše výroba

Přestože v rodném listu najdete všechny základní potřebné informace o daném výrobku, slouží tento certifikát pouze jako zlomek ukázky toho, jak firma Majstrštych k výrobě nábytku obecně přistupuje.

navrh-nabytku

Vždy se totiž snažíme vycházet nejprve z myšlenky, která je vždy nějakým způsobem originální. Následně provádíme pečlivou korelaci našeho nápadu s 3D modelováním, kde již získáme konkrétní představy o tom, jak by měl daný výrobek vypadat.

Na základě těchto velmi přesných modelů se tak vyrobí především kovové části výrobku. Práce se dřevem je pak třešničkou na dortu celého procesu, kdy vsázíme výlučně na kvalitní materiály s dlouhou životností.

Po kompletaci a finálních úpravách zasíláme výrobek přímo na vaši adresu, a to včetně rodného listu, který tak tvoří esenciální součást každého jedinečného produktu.

Jaké výhody očekávat od nábytku z masivu?

Jedním z fenoménů, který charakterizuje dnešní uspěchanou dobu, je přesun nábytku do kategorie spotřebního zboží. Pro řadu lidí znamená nákup nábytku cestu do velkého obchodního domu globálního nábytkářského řetězce a výběr některého unifikovaného produktu vyrobeného téměř jistě z překližky či lamina.

Takový koncept má na trhu jistě své místo, ti, kteří se nespokojí s průměrem a mainstreamem, budou ale hledat jinde.

Nábytek z masivu

Masivní dřevo je přírodní materiál, který sloužil k výrobě nábytku prakticky odjakživa. A dodnes se jedná o první volbu pro každého, komu jde o skutečnou kvalitu. Masivní nábytek lze použít v interiéru i exteriéru a v obou případech nabídne svému majiteli celou řadu výhod.

Nábytek z masivu totiž není jen spotřební zboží, představuje skutečnou hodnotu, která je schopná přetrvat staletí.

nábytek z masivu - stůl

Výhody nábytku z masivního dřeva

Jako první výhodu dřevěného nábytku z masivu v porovnání s dalšími materiály je nutné zmínit vysokou odolnost a dlouhou životnost. Dobře vyrobený masivní jídelní stůl může sloužit několika generacím a na jeho stabilitě a pevnosti to nebude vůbec znát.

Z toho plyne i další výhoda nábytku z masivu. I když se může zdát zpočátku jako drahý, z dlouhodobého hlediska se jedná o dobrou investici. Zatímco pro stůl z dřevotřísky půjdete během života hned několikrát, stůl z masivu si koupíte jeden.

Není náhodou, že se z kusů masivního nábytku stávají po letech starožitnosti, jež jsou aukční domy schopné vydražit za horentní sumy. Dřevo je totiž jedinečný a nadčasový materiál. Jeho přirozená krása se s časem neztrácí, naopak vystupuje na povrch čím dál tím zřetelněji.

Dřevo v čase pracuje, získává nové odstíny a je jedinečné svojí vůní i na dotek. Díky tomu, že žádné dva kusy nejsou stejné, je navíc každý kus masivního nábytku nenapodobitelný originál.

stul33

V neposlední řadě je třeba zmínit opravitelnost dřeva v případě poškození a široké možnosti povrchových úprav. Nábytek z masivu tak může mít přesně tu podobu, jakou od něj požadujete. Krom toho není problém ošetřit jej tak, aby přestál výzvy, které na něj klade venkovní prostředí. Také zahradní nábytek z masivu je proto skvělou volbou.

A protože je masivní dřevo materiálem čistě přírodním, spolehnout se můžete i na jeho zdravotní nezávadnost, nenajdete v něm žádné chemické látky používané jako pojiva pro dřevotřísku. Žádný problém nepředstavuje ani pro alergiky.

Co je pro nábytek z masivu důležité?

Vysoká přidaná hodnota, kterou v podobě masivního nábytku získáte, nesouvisí pouze se dřevem jako takový, ale i s prací a péčí, kterou se mu dostalo od lidí, kteří jej zpracovali. Výběr toho nejvhodnějšího dřeva, správné sušení i dokonale kvalitní zpracování… to vše je nedílnou součástí nadčasové hodnoty opravdu kvalitního dřevěného nábytku.

Hledáte-li nábytek, který je více než jen deskou, na kterou si pokládáte talíře, plochou, na kterou uléháte nebo krabicí, do níž dáváte svoje oblečení, je masiv jednoznačnou volbou.

Jak na správný výběr zahradního nábytku z masivu

Když přemýšlíte o elegantním a zároveň praktickém využití zahrady a ostatních venkovních prostor, jako je terasa, altán, veranda nebo zimní zahrada, nejpřirozenější volbou je pořízení zahradního nábytku z masivu. Právě dřevo je přirozeného charakteru a dokáže splynout s každým prostředím.

Přidaná hodnota dřevěného nábytku

Atmosféra vytvořená dřevěným nábytkem v zahradě je vždy sugestivní, ať už zvolíte klasické nebo moderní linie, třeba v kombinaci s jiným materiálem, jako je kov.

Ten správně zvolený zahradní nábytek dokáže podtrhnout krásu zahrady a umožní kvalitní a příjemný odpočinek na čerstvém vzduchu.

Výběr by neměl být náhodný, ale pečlivě promyšlený

Je třeba vědět, co od nábytku očekáváte, protože dřevěný zahradní nábytek je na rozdíl od toho plastového dlouhodobou investicí. Vyžaduje sice pravidelnou péči, ale může sloužit dlouhé roky a zachovat si atraktivní vzhled i funkčnost.

zahrada22

Na použitý materiál jsou kladeny zvýšené nároky, protože musí odolat rozmarům počasí, a proto kvalitní zahradní nábytek z masivu nepatří mezi nejlevnější. Pokud vezmete v úvahu životnost a estetickou hodnotu, je to ta nejlepší volba.

Jak vybrat ten správný zahradní nábytek

Pokud už se rozhodnete pro zahradní nábytek z masivu, získáte bytelné a stabilní produkty s dlouhou životností.

  • Při výběru je třeba zvážit, zda chcete nábytek k intenzivnímu využití, který bude sloužit velkou část roku. Takový zahradní nábytek by měl být nejen vzhledově atraktivní, ale i praktický a pohodlný. Výhodou dřeva je, že jde o materiál příjemný na dotyk, ale rozhodně se vyplatí nepodceňovat výšku stolu, židlí či lavic, hloubku sedu, dostupný prostor pro umístění.
  • Dalším kritériem je jeho umístění. Různé druhy dřeva mají velice specifické vlastnost a rozhoduje také povrchová úprava. Jiné nároky na odolnost bude mít posezení v altánu, kde je zahradní nábytek částečně chráněný před vlhkostí, větrem, prachem a UV zářením, nebo lehátka či židle u bazénu, kde přijdou do styku s chlorovanou nebo slanou vodou, i když se používají pouze příležitostně. Extrémní odolnost musí mít nábytek, který je uprostřed zahrady na volném prostoru.
  • Dřevěný nábytek z masivu je sice velice stabilní, je však také těžký. Z tohoto hlediska je třeba naplánovat, jak často se bude s nábytkem manipulovat. Pokud bude celou sezónu připravený k použití (v altánu nebo zimní zahradě), můžete zvolit hodně robustní design, pokud musíte například na chalupě nábytek po víkendu uklízet, stojí za uvážení volit i podle manipulovatelnosti.

Vyplatí se vsadit na kvalitu

Venkovní nábytek z masivu musí být schopný přežít v drsných podmínkách. Určitě nechcete investovat do produktu, který bude na konci první sezóny opotřebovaný, vybledlý nebo dokonce ztrouchnivělý.

293-7_krkavec091

Proto se ten nejkvalitnější zahradní nábytek vyrábí z odolnějších dřevin. Pokud si zvolíte kombinaci materiálu, kov je vynikající volbou.

Při výběru stolu si dejte záležet na vhodné volbě dřevěné desky, která je dominantní plochou, je nejvíce na očích a také často používaná. Musí být pevná a dobře opracovaná, aby odolala i poškrábání a tekutinám.

Kovové části (nejčastěji nohy stolů, lavic a židlí) musí být opatřeny kvalitní povrchovou úpravou, aby se horní vrstva neodlepovala a kov neoxidoval a nevznikala rez. Práškové lakování s úpravou za vysokých teplot je jednou z nejlepších metod povrchové úpravy kovových částí.

Inspirujte se našimi venkovními stoly - Krkavec nebo zahradní lavicí Kavka z naší nabídky.

Jak pečovat o masivní desku jídelního stolu

Jednou ze základních výhod masivu je dlouhá životnost. Aby tomu tak skutečně bylo, vyžaduje náležitou péči. Jak se starat správně o desku stolu?

Sázkou na jistotu je tvrdý voskový olej OSMO

Masivní stůl v kuchyni představuje překrásnou dominantní ozdobu interiéru. Aby si ovšem zachoval vzhled i všechny funkční vlastnosti, musíte se o něj starat. Kuchyně je mimořádně exponovaným prostředím, kde nábytek může "trpět".

Z naší výroby bývá dřevo ošetřeno olejovým nátěrem speciálně určeným na dřevo, tvrdým voskovým olejem od firmy OSMO. Po zakoupení tedy není třeba toto ošetření opakovat. Voskové oleje OSMO jsou mimořádně odolné pro trvalé zatížení a chrání masivní desku proti běžnému poškození. Povrch dřeva ošetřený tvrdým voskovým olejem je nenáchylný k zašpinění, odpuzuje vodu, je odolný proti oděru, potu i slinám a příjemný na dotyk. Navíc je rezistentní vůči kávě, vínu a cole. Zároveň se tímto nátěrem nijak nenaruší přirozená kresba dřeva.

olej033

Nátěr tvrdým voskovým olejem navíc desku zpevní, nemusíte se tak obávat na ni postavit třeba i horký hrnec. Dobře ošetřené dřevo je natolik pevné, že se ostatně používá i pro výrobu desek kuchyňské linky.

Ošetření nábytku u vás doma

K pravidelnému ošetření nábytku u vás doma je nejlepší použít doporučené přípravky pro olejovaný masivní nábytek.Pořídit si je můžete v tekuté, pastovité formě nebo v pevných tyčinkách a v různých odstínech. Na našeho e-shopu je možné zakoupit voskovou údržbu od firmy OSMO ve spreji či plechovce.

Výhodou aplikace těchto ochranných prostředků je zvýšení odolnosti zejména proti vlhkosti. Obsahují často voskový podíl, který ochrání dřevěný povrch delší dobu dokonce i před rozlitou tekutinou.

Vosk se do dřeva nevsakuje, pouze vytvoří vrstvu na povrchu dřeva, tzv. mikrofilm. Oleje a vosky na dřevo se svými vlastnostmi velmi dobře doplňují.

olej022

Čemu se při péči o masivní nábytek vyhnout

Jednoznačně se naopak vyhněte abrazivním prostředkům. Stejně tak byste neměli používat žádná rozpouštědla.

Mějte rovněž na paměti, že žádnému dřevu nesvědčí nadměrná vlhkost. Masivní dřevěný nábytek je proto nutné chránit před dlouhodobým působením vody a vodních par. Dochází totiž ke smršťování a rozpínání materiálu. Vlhkost v místnosti by se měla konstantně pohybovat okolo 45-55 %.

Zcela přirozená vlastnost, které se naopak nedá zabránit, je postupné zlátnutí dřeva. K tomu dochází časem a vlivem UV slunečního záření. Berte to jako přirozené „stárnutí do krásy“.

Kromě této základní údržby je masivní jídelní stůl poměrně nenáročný na péči další. Běžné nečistoty postačí odstranit suchou nebo jemně navlhčenou utěrkou. Suchým hadříkem odstraňte i vše, co vám na stůl případně ukápne nebo vyteče. Pro každodenní údržbu doporučujeme náš čistící sprej na dřevo.

Moderní obývací pokoj s prvky masivu

Obývací pokoj představuje srdce každého domu nebo bytu. Scházíme se zde s přáteli i rodinou a potřebujeme, aby nám vyhovoval funkčně i esteticky. Jak na to?

Jak na moderně působící obývací pokoj

Nejprve je nutné se rozhodnout o celkovém barevném ladění a stylu obývacího pokoje. Tomu by měla odpovídat výmalba i moderní nábytek. Zajímavou možností je zejména masivní industriální nábytek, který interiéru vdechne originální ráz.

203-7_sycek08

Ač vás možná lákají zářivé barvy nebo trendy potisky, kterými jste se inspirovali na sociálních sítích nebo v katalogu prodejce, jednoznačně chybu neuděláte, pokud zvolíte nadčasově působící neutrální a zemité barvy. Chcete-li si dopřát výraznější prvky, mělo by to být spíše na doplňcích, jako jsou například polštáře nebo závěsy, případně různé dekorační prvky.

Nezapomeňte také na dostatek světla. Jestliže nemůžete využít to přirozené, spolehněte se na umělé zdroje a svůj obývací pokoj doplňte kromě centrálního svítidla i o doplňkové nástěnné osvětlení, případně i o náladové světlo v podobě stojacích či stolních lamp.

Co by měla splnit pohovka a konferenční stolek

Stěžejním prvkem každého obývacího pokoje je sedací souprava. Tu je dobré nepředimenzovat, měl by kolem ní stále zůstat dostatek prostoru pro volný pohyb. Rozměrná rohová pohovka se hodí jen skutečně do velkých prostor.

Máte k dispozici pouze malý obývací pokoj, ale vyžadujete zároveň dostatek prostoru pro usazení návštěv? Pořiďte si subtilnější sofa společně s menšími křesly nebo taburetkami.

Vidina nepohodlné sedačky nás obvykle přiměje strávit v obchodě nebo u internetu o pár minut navíc. Oproti tomu konferenční stolek bývá neprávem poněkud opomíjen. Nevhodné rozměry však způsobí stejné nepohodlí jako nefunkční sedačka. Nekvalitní provedení zase neušetří peníze a za pouhých několik let můžete řešit výměnu stolku za tentokrát kvalitnější kus.

Spolehněte se proto na kvalitní a odolný masiv. Pokud už budete volit ten, pamatujte, že sladit je vhodné materiálově i provedením také ostatní součásti nábytku. Za zmínku jistě stojí designový konferenční stolek Šoupálek, který je tvořen dvojicí samostatných stolků z masivu s kovovýma nohama. Možnosti využití a umístění prvků stolku jsou pak poměrně široké.

konferenční stolek šoupálek

Barevné provedení stolku si pak zvolte takové, aby byl sladěn s barvou podlahy či koberce. Koberec volte ideálně pouze kusový, trendem je prakticky zařízený obývací pokoj a krytina, která se snadno udržuje (parkety, linoleum).

Jak účelně vybrat obývací stěnu

Ještě za dob našich rodičů k nutným součástem vybavení každého obývacího pokoje určitě patřila i obývací stěna. Často byla notně předimenzovaná, clonila výhled na televizi, bránila volnému pohybu a celý obývací pokoj opticky „dusila“.

Vyvážit obývací pokoj, v němž chybí kýžená plocha, lze snadno tak, že zvolíte pouze nízkou obývací stěnu, která vás zcela nepřipraví o potřebný úložný prostor. Klasické horní skříňky můžete vynechat a volit místo nich otevřené dřevěné police. Řadu věcí do nich uklidíte rovněž a zároveň celou místnost opticky dokonale „otevřete“.

Výhodou je i to, že výrobci dnes již nabízejí variabilní sestavy, při jejichž montáži nejsme omezeni a můžeme si je do místnosti rozvrhnout tak, jak se nám líbí.

Je lepší kuchyňský kout nebo klasická kuchyně?

Hledáte-li podnájem nebo byt či dům ke koupi, nebývá propojení kuchyně s obývákem často prioritní vlastností, na kterou se zaměříte (zvláště při koupi nemovitosti, kde je často možné si dispozice přizpůsobit vlastním potřebám), z praktického hlediska byste však tento aspekt měli zvažovat, jelikož s sebou obě varianty nesou specifické výhody a nevýhody, které se vztahují k různému využití.

Obecně tedy nelze říci, která z těchto variant je lepší, vždy záleží na tom, jak intenzivně kuchyň hodláte využívat, na jejím vybavení a také na celkové velikosti místnosti. Co při rozhodování zvažovat?

Rozdíl mezi samostatnou kuchyní a kuchyňským koutem

Primárním specifikem kuchyňského koutu je jeho propojení s další místností, kterou je obvykle obývací pokoj, může se ovšem jednat také například o jídelnu a při menší podlahové ploše bytu či u garsonky také s hlavní místností, v níž je kombinována ložnice s obývacím pokojem.

Kuchyňský kout nemusí být situován do koutu, jedná se v podstatě o přidání zázemí pro vaření do místnosti, která má odlišné funkční využití, a to zpravidla v otevřené formě, tedy bez oddělení stěnou.

Velká kuchyň nebo místnost s kuchyňským koutem

V některých nabídkách realitních kanceláří je často pojem kuchyňského koutu zaměňován s velkou kuchyní, jelikož lze tímto způsobem pomyslně rozšířit dispozici bytu.

Toto členění vychází z normativní definice samostatné kuchyně, která má maximální podlahovou plochu 12 m2. Pokud se ovšem nejedná o opravdu velkou místnost, standardně se do takové místnosti s kuchyňským koutem vejde navíc větší jídelní stůl.

Zvláště pokud zvažujete masivní kuchyňský stůl včetně kuchyně z masivu je dostatečný prostor kolem něj nezbytností. Dá vyniknout jeho vzhledu a při stolování se nemusíte mačkat.

stůl jestřáb

Specifika samostatné kuchyně a kuchyňského koutu

V běžném funkčním využití lze typické znaky samostatné kuchyně a kuchyňského koutu specifikovat podle toho, jaké činnosti je možné v nich provádět. Samostatná kuchyň je pak charakterizována:

  • zcela odděleným prostorem
  • využitím pouze k aktivitám spojeným s vařením nebo konzumací jídla (zpravidla je vybavená pouze menším jídelním stolkem a např. dřevěnou lavicí)
  • vybavení je běžně umístěno pouze ke stěnám
  • propojením s úložnými prostory nebo jiným zázemím
  • lokalizace místnosti bývá do orientace s menším přístupem přirozeného světla

Kuchyňský kout má narozdíl od samostatné kuchyně:

  • otevřený (neoddělený) charakter a přímé propojení s další místností
  • obvykle bývá vybaven také ostrůvkem, zařízení není pouze po obvodu
  • celá místnost má zpravidla více přirozeného světla
  • místnost nemusí mít přímý přístup k úložným prostorám
  • můžete si dopřát pořádný jídelní stůl i pro více osob

Uvedené rozdíly jsou samozřejmě typické a vždy se může stát, že řešení samostatné kuchyně nebo kuchyňského koutu nese typický znak svého protějšku, proto je důležité zaměřovat především na výhody a nevýhody konkrétního řešení.

Výhody a nevýhody samostatné kuchyně a kuchyňského koutu

Obě varianty řešení kuchyně jsou svým způsobem praktické a jejich výhody i nevýhody navazují především na intenzitu využívání a vlastnosti obyvatel domácnosti. Pro koho se tedy který typ více hodí?

Výhody samostatné kuchyně

Samostatné kuchyně byly typické především pro starší zástavbu, obvykle se kombinovaly maximálně s jídelnou, ale ani v takovém případě nebyly zcela otevřené. Důvodem byly především pachy z kuchyně a také vlhkost či vyšší teplota, které mohly mít negativní vliv na vybavení jiných místností.

Tyto problémy lze vyřešit optimální digestoří, pokud však kuchyň chcete využívat jako jednu z provozních místností, tedy takovou, kde budete mít vedle nástrojů a pomůcek či surovin na vaření také prostředky na úklid apod., je výhodnější si do domácnosti pořídit kuchyň samostatnou, zvláště pokud disponujete větším obývacím pokojem s jídelním stole nebo samostatnou jídelnou.

V takovém případě pak nebude vadit, že ve dřezu necháte špinavé nádobí o něco déle. Samostatná kuchyň je tak určená pro osoby, které často přijímají hosty a mají pro ně vytvořeno dostatečné zázemí.

stůl pilich

Výhody kuchyňského koutu

Vybudování kuchyňského koutu je rozhodně výhodnější pro rodiny s dětmi. Zejména u menších dětí oceníte, že je můžete mít stále na očích v jedné místnosti i pokud se věnujete vaření nebo jiným činnostem v kuchyni.

Při dostatečně výkonné digestoři navíc kuchyně nabízí dodatečný zdroj tepla v zimních měsících, kdy v obývacím pokoji strávíte více času. Do obývacího pokoje s kuchyňským koutem se vám navíc vejde větší jídelní stůl (kterým můžete případně nahradit ostrůvek), což usnadní pohodlné stolování i servírování pokrmů.

Jídelní stoly Majstrštych v kuchyni či koutě

Ať již se rozhodnete pro kuchyňský kout nebo plnohodnotnou kuchyň, poctivé jídelní stoly z masivního dřeva tam skvěle zapadnou. Díky jejich designu a možnosti různých barevných odstínů ošetřeného dřeva je můžete sladit s vaší kuchyňskou linkou, a to včetně dřevěné lavice, pokud se pro ni rozhodnete.

V případně otevřeného řešení u kuchyňských koutů pak kromě jídelního stolu můžete sladit i konferenční stolek vše v moderním industriálním stylu.

Židle nebo lavice ke kuchyňskému stolu?

Tradiční řešení v podobě několika židlí u jídelního stolu může snadno nahradit v kuchyni nebo v jídelně lavice. Proč se jedná o praktičtější volbu?

Úspora místa i více bezpečí

Věděli jste, že celá tradice používání jídelních lavic pochází od námořníků? Skutečně, tato svérázná komunita jednoduše řešila, jak dostatek k jedinému stolu co nejvíce lidí. Pomohly právě lavice a stejným konceptem se můžeme inspirovat ještě dnes.

Pokud se i ve vašem případě u jídelního stolu běžně schází velká společnost, použití lavice namísto židlí je nanejvýš vhodným řešením. Stolující si navíc jsou mnohem blíže, neboť je od sebe neoddělují opěrky židlí.

Lavice i šetří místo, neboť nepotřebuje prostor pro odsunutí od jídelního stolu. Pakliže navíc musíte sezení umístit do rohu, díky tomuto kousku vám jednoduše strávníci časem neotlučou zeď právě od soustavného odsouvání židlí.

lavice k jídelnímu stolu hvízdák

Vrcholně praktické jsou i modely s úložním prostorem, kde snadno najde svoje místo spousta nezbytností. Zároveň vše elegantně skryjete, prostor proto vždy zůstane uklizený.

Lavice je i stabilní, což je vhodné zejména tehdy, jestliže s vámi u stolu sedají malé děti. Tomu, aby se místo jídla věnovaly všemu, co se děje okolo, nezabráníte. Nelze tak ani příliš účinně eliminovat drobné nehody. S jídelní lavicí však znatelně snížíte riziko, že se dítě převátí a spadne. Lavice je totiž dostatečně stabilní řešení a děti se na nich nemohou houpat.

Někdo si navíc možná pamatuje, že lavici měla doma třeba jeho babička. Evokuje mu tak venkovský styl a vzpomínky na dětství. I jistý závan nostalgie tak může být důvodem, proč toto řešení upřednostnit.

Jídelní lavice v moderním hávu

Ačkoli si hlavně starší ročníky vybaví, že rohová lavice typickou součástí interiérů 70. a 80. let v koženkovém provedení, vyznavači moderního pojetí designu rozhodně zklamaní nebudou. Jídelní lavice dnes dbají na kvalitu provedení a z estetického hlediska se jedná o vizuálně velmi zajímavý nábytek.

Zvláště v tomto směru vynikají zejména ty dřevěné lavice z masivu. Masiv již na první dojem působí „poctivým“ dojmem a je skutečně pravdou, že životnost prvků z něj vyrobených se běžně pohybuje v řádech až desítek let.

masivní lavice u jídelního stolu

Velmi často se používá hlavně dřevo dubové. To vyniká kromě zcela jedinečné vůně vlastní všem dřevům i celou řadou dalších vynikajících vlastností, jako je mimořádná pevnost a tvrdost, ale i houževnatost, které z něj dělají ideální artikl nábytkářského průmyslu.

Jestliže vám ale samostatné dřevo vizuálně úplně nevyhovuje, potěší vás, že jej lze kombinovat i s jinými materiály. U nábytku se používají hlavně kovové nohy. Ty se vyrábějí z oceli, která dřevu dokáže úspěšně sekundovat hlavně z hlediska celkové výdrže. Tento materiál totiž prakticky nelze zničit.

Masivní industriální lavice se tak stane funkčním a zároveň moderně vyhlížejícím doplňkem vašeho bydlení na dlouhou dobu.

Vybíráme konferenční stolek z masivu

Konferenční stolek je jedním z důležitých prvků každého obývacího pokoje. Jak si vybrat ten správný?

Materiál je u konferenčního stolku nejdůležitější

Nejdůležitějším aspektem, na který se budete muset zaměřit, je určitě volba materiálu. Možností provedení existuje mnoho, často se setkáte se sklem či kovem.

Samostatnou kategorii reprezentuje lamino, které představuje velmi levnou náhražku dřeva. Ač takový nábytek vyniká příznivou cenou, nemůže se přírodnímu dřevu rovnat zejména životností. Masivní konferenční stolky tak představují doporučeníhodnou variantu.

Masivní konferenční stolek vydrží nejen to, že si na něj občas odložíte kávu. S klidem si o něj můžete například opřít nohy a odolá dokonce i dětskému dovádění. Samozřejmě je ale potřeba stolek zajistit tak, aby se o jeho rohy děti nezranily.

konferenční stolek pevuška

Oproti laminu vydrží masiv přibližně desetkrát déle. Nemusíte se přitom obávat ani toho, že by delší výdrž byla spíše na škodu. Masiv rozhodně není materiál, který by podléhal módním trendům. Působí dokonale nadčasově. Vzhledem k tomu, že v interiéru vydrží i 20 let, celou dobu vám určitě bude dělat „parádu“.

Stejně tak by bylo omylem si myslet, že konferenční stolek z masivu působí výhradně poněkud rustikálně a hodí se tak prakticky jen do stejně pojatých interiérů. Lze jej zkombinovat i s jinými materiály a jeho vyznění tak i výrazně proměnit. Oblíbené je hlavně spojení s kovem, které působí velmi minimalisticky a do určité míry až surově.

Takový industriální konferenční stůl z masivu se proto hodí i do moderních domácností. Důkazem designové variability tohoto typu nábytku je i to, že kovové prvky se nemusejí spoléhat jen na neutrální barevnost. Lze je opatřit pomocí práškového lakování prakticky libovolným odstínem.

Díky tomu se konferenční stůl za masivu promění v zajímavý a hravě vyhlížející solitér, který se stane unikátní ozdobou každého obývacího pokoje.

Záleží i na správných rozměrech

Aby byl navíc i skutečně funkčním prvkem celé místnosti, přemýšlení nad tím, jak vybrat konferenční stolek, byste měli směřovat i ke správné výšce. Ta by měla odpovídat sedací soupravě.

výběr konferenčního stolku masiv

Kdo ji ještě koupenou nemá, případně si ji chce vybrat až posléze, bude se mu hodit informace, že běžně se výška stolku pohybuje mezi 40-50 centimetry.

Co se týče velikosti odkládací plochy, limitováni budete v první řadě samotnou dispozicí místnosti. Nemáte-li k dispozici obývací pokoj o velikosti tanečního parketu, rozhodně budete muset volit poněkud úspornější variantu, nejlépe kulatého tvaru.

Jak poznáte, že jste v tomto směru neměli příliš „velké oči“? Pokud se stolek dá ze všech stran obejít, do místnosti se vešel prakticky optimálně. Úspornou variantu do malých bytů může i nabídnout rozkládací provedení nebo stolek s kolečky.

Jestliže vám to ale prostorové řešení umožní, případně jste zvyklí si na stolek odkládat spoustu drobností, určitě tomu adekvátně velikost přizpůsobte.

Jak přimontovat kovové nohy k masivní dřevěné desce

Naše jídelní stoly vám dovezeme nebo pošleme v demontovaném stavu, tedy kovové nohy i masivní dubová deska jsou zabaleny samostatně. Hlavními důvody, proč se jídelní stoly kompletují až u vás doma jsou následující:

  • bezpečnější a pohodlnější doprava bez rizka poškození
  • jednodušší stěhování do domu či bytu
  • váha je rozložena do více částí, což je poznat při přenášení jednotlivých dílů

Abychom vám montáž stolu co nejvíce usnadnili, tak ještě před finálním nátěrem provádíme na dílně tzv. kompletaci stolu. To znamená, že na dřevěnou masivní desku přiložíme kovové nohy, přeneseme připravené otvory v kovových nohách na desku a následně do desky zafrézujeme matice. Vzdálenost nohou od kraje stolu s vámi vždy konzultujeme tak, aby jejich umístění co nejvíce odpovídalo řešení vašeho interiéru. 

K vám domů stůl dorazí již plně připraven na montáž. Důležité je položit dubovou masivní desku opatrně pohledovou stranou na zem, přičemž velmi doporučujeme pod desku dát nějaké měkké předměty jako je molitan, deky a podobně. Kovové nohy mají označení, které koresponduje s označením na desce. Jednoduše nohu přiložíte otvory na připravené matice a pomocí přiložených šroubů a klíče nohy upevníte. Tedy nemusíte nic měřit ani vrtat. Na kraje kovových nohou nalepte přiložené protiskluzové podložky. Následně s pomocí stůl opatrně otočíte a umístíte na svoje místo.

Teď už nic nebrání první oslavě na vašem novém stole, který vám bude sloužit opravdu věrně dlouhé roky. Na celý život!

 

Jídelní stůl s kovovýma nohama

Konstrukce jídelních stolů skýtá nepřeberné množství variant využití různých materiálů a spojovacích prvků. V naší firmě Majstrštych se soustředíme na výrobu stolů z masivního dubového dřeva a kovových nohou.

Proč tomu tak je? Kovové nohy nebo kovové podnože jídelního stolu nám totiž poskytují mnoho zajímavých výhod a benefitů. Pojďme se na ně společně podívat!

  • jídelní stůl s kovovýma nohama má krásný a nadčasový vzhled
  • kovové podnože jídelních stolů nám dovolí mnoho zajímavých tvarových variant, které celý jídelní stůl posouvají v interiérovém designu mnohem výše
  • jídelní stoly s kovovýma nohama je jednoduché smontovat nebo demontovat v případě stěhování. Dřevěná deska je s kovovou částí spojena spojovacím materiálem bez potřeby jakéhokoliv lepení
  • kovová podnož jídelního stolu je velmi pevná, houževnatá a stabilní. Má nadstandardně vysokou životnost
  • kovové nohy stolu je možné nalakovat téměř jakoukoliv RAL barvou. Práškový lak má navíc velmi výborné vlastnosti pro dlouholetou trvanlivost a odolnost.

Dalo by se tedy říci, že jídelní stůl s masivní dřevěnou deskou a kovovýma nohama je nejlepší možná kombinace. Každému se však líbí něco jiného, stejně jako má každý originální interiér či finační možnosti. Finální rozhodnutí, jakou konstrukci jídelního stolu si domů pořídíme je tedy pouze na vás. Naším cílem je uvést důležité výhody, které ukazují, že naše masivní jídelní stoly s kovovou podnoží jsou jednoduše perfektní volbou.

Nahoru
39 položek celkem
Zpět do obchodu